AKP Hükümeti, kamuoyunda büyük tepkilere yol açan “iç güvenlik paketinin” ardından, güvenlik sistemiyle ilgili yeni bir tartışmalı yasa tasarısını Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Emniyet Teşkilatı Kanunu”nda değişiklik yapan yasa tasarısı ile, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün” yapısı sil baştan değişiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, “Emniyeti sıfırlama” tasarısı ismi verilen yasal değişiklik ile, mevcut birinci sınıf emniyet müdürlerinin tamamının üç ay içinde emekli edilmeleri öngörülüyor. Yine, Polis Akademisi kapatılarak, hocaları başka üniversitelere aktarılıyor. Yine, görevden almalar ve soruşturma açılması konusunda da idareye büyük kolaylıklar getiriliyor. Yani, AKP’ye yakın isimlerin yükselmesine izin verecek bir sistem kurulacak.
“AK POLİS” YASASI TAMAMLANDI
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından, görevden almalar ve operasyonlarla sarsılan Emniyet Genel Müdürlüğü’nde şimdi de reform depremi yaşanıyor. “İç güvenlik paketi”nin devamı olarak hazırlanan, yeni emniyet kanunu ile emniyet teşkilatında radikal değişiklikler yapılıyor. Taraf’ın ulaştığı ve bu hafta içinde Meclis’e sunulması öngörülen “Emniyet Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” adı verilen düzenleme ile getirilen yenilikler şunlar:
EMNİYET MÜDÜRLERİ RESEN EMEKLİ
Tasarıda yer alan geçici maddeler ile müstakil birim amiri görevleri haricinde görevlendirilen 6 yıl kıdeme haiz bütün 1. Sınıf Emniyet Müdürlerinin 3 ay içerisinde resen emekli edilebilecekleri ve bu uygulama ile bütün polis baş müfettişlerinin, merkez emniyet müdürlerinin, özel güvenlik müfettişlerinin emekli edilebileceklerine ilişkin hükümler yer aldı. Ancak idareye ikişer yıllık dönemler halinde bu süreyi uzatma yetkisi veriliyor. Yani özetle, cemaatçi, CHP’li ve ülkücü emniyet görevlilerine emekli etme yolu açılırken, hükümete yakın emniyet mensuplarını ise görevlerinde kalmaları için uygun yapı hazırlanıyor.
Ayrıca aynı tasarı ile valilere, il emniyet müdürü, daire başkanı olma imkanı getiriliyor. Söz konusu düzenleme, 17 Aralık operasyonu sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Selami Altınok’un görev değişikliği sırasında tartışma konusu olmuştu. Bu yönde yapılacak düzenleme ile, valilikten emniyet müdürlüklerine geçişin hukuki altyapısı hazırlanmış oldu. İlçe emniyet müdürlüklerine bu tasarı ile tenzili görev yapılarak 2. Sınıf Emniyet Müdürlerinin de bakmasının önü açılıyor. Tıbbi, teknik ve mali hizmetler veren daire başkanlıkları ve şube müdürlüklerine emniyet hizmetleri sınıfı dışından da atama yapılabilecek.
POLİS KOLEJİ KAPATILIYOR
Tasarıyla polis koleji kapatılıyor; öğrenciler ve öğretmenler MEB okullarına aktarılıyor. Güvenlik Bilimleri Fakültesi mevcut öğrencileri mezun oluncaya kadar eğitime devam edecek. Bu süre içerisinde ilk kademe amirlik eğitimi fakülte bünyesinde kurulacak bir bölüm başkanlığı tarafından yürütülecek. 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren Fakülte, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dönüştürülerek, tüm kadroları bu birime aktarılacak. Yine tasarı ile Polis Akademisi Başkanlığında görev yapan öğretim görevlileri ve idari personelin iki ay içerisinde başka illerdeki okullara atanması getiriliyor. Ayrıca sivil öğretim görevlilerinin YÖK tarafından uygun kadrolara atanması öngörülüyor.
MEMURA CEZA VERMEK KOLAYLAŞIYOR
Tasarıda, emniyet mensuplarının disiplin cezaları işlemleri de yeniden düzenleniyor. Buna göre, polis müdürü, amiri ve memurlarına disiplin cezası verme usulü kolaylaştırılıyor. Polis merkez amirine, şube müdürüne, ilçe müdürüne, kaymakamlara, valilere, emniyet genel müdürüne, bakana kendilerine bağlı bütün personele rütbe ayrımı olmaksızın soruşturma ve resen ceza verme yetkisi veriliyor. Genel bir hukuk kaidesi olan, ceza verme işlemleri, zaman aşımı müessesi bu tasarı ile dolaylı olarak ortadan kaldırılıyor. 17 Aralık operasyonu sonrasında yaklaşık yeri değiştirilen 15 bin emniyet görevlisinin büyük kısmı mahkeme kararları ile eski görevlerine geri dönmüştü. Tasarıyla, idareye, istediği zaman ve istediği personelin görev yerini bir şarta bağlı olmaksızın değiştirme hakkı tanındı. Bu düzenleme emniyet mensuplarının hak arama girişimlerinin önü kesilecek.
TERFİLERDE MÜLAKAT SİSTEMİ GETİRİLİYOR
Tasarı ile, bütün rütbelere terfilerde mülakat ve yazılı sınavlar getiriliyor. Ancak sınavlardta başarılı olmak yeterli olmayacak. Rütbe terfi kurulunun takdir hakkı genişletiliyor. Rütbelerde bekleme süreleri değiştiriliyor. Rütbe terfilerinde polis akademesi mezunları olan A grubu amirleri ile memurluktan geçenler için kullanılan B grubu amirler arasındaki farklar da kaldırılıyor. Polis memurluğundan komiser yardımcılığına terfilerde mülakat sınavı getiriliyor. Ayrıca eski sisteme dönülmek suretiyle 2. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesinde bir yıl çalışmak kaydıyla 1. Sınıf Emniyet Müdürünün görev yapabildiği mevkilere terfien atama yetkisi getiriliyor. Tasarı ile, bulunduğu rütbede aylık kesimi ve üst disiplin cezası alanlar veya para cezası dâhil adli ceza alanlardan terfi ettiği tarihten itibaren beş yıl boyunca bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet müdürleri resen emekliye sevk ediliyor.
HÜSEYİN ÖZAY- TARAF