Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK’nın yetkilerini adalet bakanına devreden HSYK kanununun anayasaya aykırı olmadığını söyledi. Oysa Bekir Bozdağ 2010’da yapılan ve adalet bakanının yetkilerini HSYK’ya devreden kanunun görüşmeleri sırasında, “Adalet bakanı yetkilerinden vazgeçiyor, bir iktidar kendi bakanında olan bu yetkileri geri alıyor” demişti.
Seçim çalışmaları için gittiği Yozgat’ta soruları cevaplayan Bozdağ, şunları söyledi: “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu’nda değişiklik öngören teklif anayasaya aykırı değildir. Anayasanın 159. maddesinde halkımızın referandumda kabul ettiği temel ilkeler korunmaktadır. Kamuoyuna şöyle bir hava veriliyor, sanki 12 Eylül 2010 tarihinde referandumda halkımızın kabul ettiği esaslarda yasa ile değişiklik yapılıyormuş, halkın referandumda ‘evet’ dediği şey yasayla geri alınıyormuş gibi büyük bir kara propaganda yapılmaktadır. Bir defa herkes bilmeli ki Anayasanın 159’uncu Maddesi ile 12 Eylül 2010’da kabul edilen düzenlemelerden geriye gidiş yoktur.”
ONAYDAN SONRA TAMAMLANIR
CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin, anayasanın tanıdığı bir hak olduğunu söyleyen Bekir Bozdağ, bunun Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylayıp, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra işleyebilecek bir süreç olduğunu anlattı. Bozdağ, “Yasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanmasından önce Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etme imkanı yoktur. Eğer CHP böyle bir yola tevessül ederse anayasayı kendisi çiğnemiş olur” dedi.
TERSİNİ SÖYLÜYORDU
Oysa Bekir Bozdağ Aralık 2010’da anayasa değişikliğiyle yapısı değişen HSYK’yı referandum doğrultusunda yeniden şekillendiren tasarının Meclis’teki görüşmeleri sırasında değişiklikleri savunuyordu. Bozdağ 8 Aralık 2010 tarihli konuşması, Meclis tutanaklarında şöyle yer almıştı: “Adalet Bakanı daire şeklinde çalışan kurulun dairelerinin çalışmasına katılıyor mu? Katılmıyor. Yani tayin, atama, terfi, disiplin işleri, şunların hiçbir tanesinde Adalet Bakanı katılamaz, oy kullanamaz, görüş serdedemez, tamamen daireler... Şimdi, bir Adalet Bakanı bu yetkilerinden vazgeçiyor, bir iktidar kendi bakanında olan bu yetkileri geri alıyor. Şimdi, yargıyı elinde tutmak isteyen bir iktidar böyle bir yetkiyi elinden verir mi? Baktığınız zaman, hem demokratik meşruiyet açısından, hem temsil açısından hem oluşum açısından hem de yetki ve görevler açısından oldukça önemli değişimleri beraberinde getirdiğini görüyoruz.”
159’UNCU MADDEYE AYKIRI
Bozdağ’ın, yeni HSYK yasasının anayasaya aykırı olmadığı iddiasına tepki gösteren CHP’nin hukukçu milletvekili Ali Rıza Öztürk, anayasanın 159. maddesinin ilk cümlesine dikkat çekerek, “Anayasanın 159. maddesine göre HSYK, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kurulur ve görev yapar. Bağımsızlık nerede kaldı? Bir adalet bakanına bu kadar yetki hangi hukuk devletinde var” diye sordu. Öztürk, Bozdağ’ın Aralık 2010’daki konuşmasını hatırlatarak, “O zaman mı doğru söylüyordu, şimdi mi? O zamanki yasa anayasaya uygunsa bu yasa ne oluyor” diye konuştu.
CHP, “yasa yok hükmünde” diyecek
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen HSYK teklifiyle ilgili CHP’li hukukçular, hummalı bir çalışma yürütüyor. Yasa Köşk’e gönderilir gönderilmez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün incelemesini beklemeden, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak olan CHP, “yasa yok hükmündedir” diyecek.
CHP, kabul edilen teklifin kanun numarası almasını bekliyor. Hafta içinde yazımı tamamlanarak kanun numarası verilerek Köşk’e gönderilecek yasa, CHP tarafından vakit kaybedilmeden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM)taşınacak.
YOKLUĞUN TESPİTİ
CHP, AYM’ye yapacağı başvuruda “Meclis’te kabul edilen yasayla hükümet, yetki gaspında bulunmuştur. Bu yasa, anayasaya göre yok hükmündedir” diyecek. Bu yüzden açılacak davada, yokluğun tespiti, yürütmenin durdurulması ve iptali talep edilecek. CHP’nin hızlı davranmasının nedeni ise yasa yürürlüğe girer girmez adalet bakanının birkaç saatte yüzlerce atama yapabilecek olması.