''Ortaya çıkan enerji dünyayı yok edebilir'' şeklinde sansasyonel iddialar ortaya atılsa da uzmanlar,
deneyin bir tehlikesinin olmadığını söylüyor.
Avrupa Nükleer araştırma merkezi CERN, yerin 90 metre altında yapılacak deney ile fiziğin başlangıcına, maddenin ilk kez kütle kazandığı ana gitmeye çalışacak.
PROJEDE 50 TÜRK ÇALIŞIYOR
Fransa-
İsviçre sınırında yer alan kısa adı CERN olan merkezde tüm
hazırlıklar yapıldı, Geri sayım başladı.
Aralarında 50 Türk bilim adamının da bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 14 yıldır üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.
SANSASYONEL İDDİALAR KAFALARI KARIŞTIRIYOR
Özellikle internette dolaşan bazı mesajlarda, deney sonrası bir kara deliğe yol açacak güçlü enerji alanlarının ortaya çıkacağı, ya da garip bir parçacığın oluşarak, dünyayı sıcak bir sıvıya çevireceği söylentileri yer alıyor.
Bilim adamları ise, bu endişelerin yersiz olduğunu açıkladı.
YAKLAŞIK 10 SENE SÜRECEK
Deney merkezindeki alet yarın ilk kez çalıştırılacak ve birbirine zıt yönlerde hareket eden, iki paralel proton demeti yollayacak.
Protonlar ışık hızına yaklaştığında, çarpıştırıcının içindeki süper iletken mıknatıslar ışın demetlerinin yönünü değiştirerek, protonları muazzam bir hızla birbiriyle çarpıştıracak.
Bilim adamları da çarpışmadan doğacak "enkazı" inceleyerek, evrende bugüne dek sır olarak kalan bazı konulara ışık tutmayı
ümit ediyor. Yani bir nevi maddenin sırlarını
keşif için evrenin bebekliğine dönülecek. Yaklaşık 10 yıl sürecek deneyde, bazı sonuçların elde edilmesinin en az 5 yılı bulacağı söyleniyor.
SAMANYOLU HABER