Tarihi denilen yazıtla ilgili şaşırtan savunma!

Kiril Alfabesi ile yazılmış gibi görünen yazıların aslında Funda Arar’ın “Yağmur” isimli şarkısının tersten yazılmış hali olduğu ortaya çıktı.

Tarihi denilen yazıtla ilgili şaşırtan savunma!

 Akdeniz Üniversitesi Seramik Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Selahattin Pekşen, insanların dikkatini çekmek ve eserin ilgi çekmesi için "sanat oyunu" yaptığını söyledi.  

Çalışmanın yapıldığı yıllarda insanların yazıları çözmeye çalıştıklarını da belirten Yrd.Doç.Dr. Pekşen, "Yazıyı oraya koyduğumda uzun süre yazıyı okumaya çalışmışlar. Sonraları tersten yazıldığını fark etmişler" dedi.  

 Antalya’nın Demre ilçesinde dünyaca ünlü Noel Baba Müzesi önündeki üç yazıttan birinde Kiril alfabesi ile yazılmış gibi görünen yazıların aslında Funda Arar’ın "Yağmur" isimli şarkısının tersten yazılmış hali olduğu ortaya çıkmıştı. Kiril alfabesini andıran yazıların aslında Şair Gülsüm Cengiz’in "Yağmur" isimli şiirinin tersten yazılmış hali olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Seramik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Selahattin Pekşen eserler hakkında bilgi verdi. Heykellerin Anadolu da geçmiş uygarlıkları anlattıklarını belirten Yrd. Doç.Dr. Peşken, "Bu heykelin bir tanesinin üzerinde Türkçe bir şiir var. Diğerleri de Anadolu’daki geçmiş uygarlıkları anlatıyor. Antalya'da Karain Mağarası'nda bulunan 40 bin yıl önce yaşamış insanların keçi sembolü bulunuyor. Günümüzde Funda Arar’ın şarkısını söylediği ve Gülsüm Cengiz’in şiirini yazdığı metin bulunuyor" dedi.
 
 “ İNSANLARI ŞAŞIRTMAK İÇİN YAPTIM”
  Eserin tamamen bir kompozisyon olduğunu da belirten Yrd.Doç.Dr. Pekşen, Gülsüm Cengiz’in şiirini beğendiği için tarihi anıtlardan birinin üzerine tersten yazdığını ve böylece bir "sanat oyunu" yaptığını belirterek, "2000’li yıllarda Gülsüm Cengiz’in şiirini beğendim ve en son kısmını aldım. O üç eserden birine ekledim. Şiiri tersten yazmamızın nedeni bizim geçmiş kültürümüzde Osmanlıca ve Arapça yazılar o şekilde yazılırdı. Orta Asya’dan gelen Göktürk alfabesi ile de yazılar bu şekilde ya da yukarıdan aşağıya yazılırdı. İnsanları biraz daha şaşırtmak ve esere bağlamak için yaptık. Şiir duygusal ve esere uygundu" şeklinde konuştu.


<< Önceki Haber Tarihi denilen yazıtla ilgili şaşırtan savunma! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER