Diyarbakır’da da Emniyet Müdürü Recep Güven’in görevden alınmasının ardından 9 şube müdürünün yeri değiştirildi, ardından da terör ve narkotik şubedeki müdür yardımcıları pasif göreve atandı.
Tasfiyelerde 200’e yakın polisin görev yeri değişti. Bazı polisler, gerekçe gösterilmeden görevden alındığını belirterek, yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu. Bunun üzerine ikinci cezalandırma ve mobbing devreye girdi. Polisler önce toplantılarda ‘rencide’ edildi, ardından da görev yeri yeniden değiştirildi. 2 müdür yardımcısı ile 5 şube müdürü ve yardımcıları, bu kez polis okuluna gönderildi. Diyarbakır’daki tasfiyelerin, isimsiz ihbar mailleri dikkate alınarak gerçekleştiği ileri sürülüyor. Faili meçhul maillerle atılan adımlar, trajikomik olayları da beraberinde getiriyor. Görevden alınan Narkotik Şube Müdürlüğü’nden iki polis, emniyete itiraz ederek ‘Cemaat’le bir ilgilerinin olmadığını’ belirtti. Bunun üzerine durum Ankara’ya iletildi. Değerlendirmede, polislerin Cemaat’le ilgisinin olmadığı; ancak kurum içinde onları sevmeyen bazı kişilerin mail atarak fişlenmelerine sebep olduğu belirtildi. Bunun üzerine iki polis eski görevlerinde kaldı. Öte yandan bazı emniyet yetkililerinin, polislerle görüşerek, ‘Paralel yapıyla ilgili ne biliyorsanız söyleyin, terfi edeceksiniz’ dediği ileri sürülüyor.
Yargıya başvuran meslektaşlarının görev yerini ikinci kez değiştirerek cezalandıran Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü de daha önce benzer yargı sürecini yaşamıştı. Aksaray Emniyet Müdürlüğü görevini yürütürken, 15 Kasım 2011’de Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınan Böğürcü’nün yerine Ereğli Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mustafa Şahin atandı. Böğürcü, ‘hiçbir gerekçe gösterilmeden kendisinin görevden alındığını’ belirterek, yürütmeyi durdurmak için idare mahkemesine başvurdu. Mahkemenin yürütmeyi durdurması üzerine Böğürcü, yeniden Aksaray Emniyet Müdürlüğü’ne atandı.