TV programcısı
Can Tanrıyar, Alişan’ın sunduğu programın
Ramazan ayında gösterilen bölümünün tekrar yayınlanmasının düşük
rating alması gerekirken normal günlerde aldığı ortalamaya yakın şekilde 12.50 rating aldığını tespit etti. Tanrıyar, şunları söyledi:
‘Şok oldum. AGB ratingleri öylesine otomatiğe bağlamış ki bu sefer de Alişan’ın programa katılamadığını farketmemişler. Alişan’ın programının Ramazan ayında yayınlanan çekimlerinin tekrarı totalde tam 12.50 rating aldı. AGB ve
TİAK bunu nasıl açıklayacak merak ediyorum.’
TİAK istese ratingi hemen çözebilir
Rating
ölçüm uzmanı Doç. Suher, TİAK’ın rating skandalını çözeceğini belirterek, ‘AGB cihazındaki yazılımla manüplasyon yapanlar tespit edilir’ dedi.
Şok iddia!
YILDA 3 milyar dolarlık reklam pastasının paylaşıldığı Rating Skandalı’nda şok iddia. Rating ölçüm uzmanı
Bahçeşehir Üniversitesi
İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Kemal Suher, skandalı sona erdirmenin tamamen
Televizyon İzleme
Araştırma Komitesi’nin (TİAK) elinde olduğunu ileri sürdü. Suher, ‘Bu işin tek sorumlusu TİAK’tır. İstenirse manüplasyon yapan aileler belirlenerek sistemden çıkarılır’ dedi. Doç. Dr. Suher, rating ölçümlerinde ‘hata yok’ demenin safdillik olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
‘Manipülasyon varsa bunun tek sorumlusu sistemi denetleyen TİAK’tır. Eğer
manipülasyon varsa ortaya çıkarmak zor değil. TİAK bu iş için Doç. Dr. Uğur Çağlı’yı denetçi olarak görevlendirmiştir. AGB’nin ölçüm sistemi dünyanın en gelişmiş cihazlarını barındırıyor. Eğer TİAK isterse panel üzerindeki yazılımlar sayesinde ailelerin
izleme alışkanlıklarındaki değişikliği tespit ederek bu tartışmaları bitirebilir.’
SORUN TİAK’DA
TÜM eleştirilerin AGB’ye yapıldığını ancak başka bir şirket gelse de denetleyecek olan kuruluşun yine TİAK olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Suher, ‘AGB’yi dövmekle sorun çözülmez. Manüplasyon varsa yeni gelecek şirkettede bir süre sonra bunu yapabilir. Önemli olan TİAK’ın iyi denetimidir’ dedi.
STAR