Terörün can damarını kesecek hamle!

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Terörün can damarını kesecek hamle!

Teröre fon sağlayanların malvarlığının dondurulmasını öngören Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasaya göre; bir halkı korkutmak veya sindirmek ya da bir hükümeti veya uluslararası kuruluşu herhangi bir eylemi gerçekleştirmeye veya gerçekleştirmekten kaçınmaya zorlamak amacıyla, kasten adam öldürme veya ağır yaralama'', fiillerinin gerçekleştirilmesi amacıyla fon sağlanması ve toplanması yasak olacak.

Yeni kanuna göre, teröriste veya terör örgütlerine fon sağlayan veya toplayanlara, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka suç oluşturmadığı takdirde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ceza verilebilmesi için fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olması şartı aranmayacak. 

Diğer yandan suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası kuruluş aleyhine işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olacak.

Yasa küresel terörizme karşı da devletler arasında etkin bir işbirliği öngörüyor.  Bu kapsamda Türkiye, teröre destek veren şirketlerin yurt dışındaki mal varlıklarının dondurulmasını yabancı devletlerden isteyebilecek.

Aynı şekilde yabancı devletler de ülkelerinde teröre destek veren şirketlerin mal varlıklarının dondurulması için Türkiye'ye başvurabilecek. Başvurunun uygun bulunması halinde şirketin Türkiye'deki mal varlıkları dondurulacak. TÜRKİYE KARA LİSTEDEN KURTULDU Türkiye'nin üyesi olduğu BM şemsiyesi altında 1989’da kurulan Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) isteği üzerine gündeme gelen yasanın çıkmaması durumunda Türkiye’nin FATF üyeliğinin askıya alınacak ve Türkiye'nin FATF'nin 'kara listesi'ne girmesi gündeme gelecekti. 


<< Önceki Haber Terörün can damarını kesecek hamle! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER