Devletin teşvik kontenjanı verdiği birçok başarılı kolejin aniden liste dışı bırakılmasına okullardan sonra veliler de tepki gösterdi. Hakkını yargıda aramaya hazırlanan Alaattin Çankaya, çocuğunun zorla istemediği okullara yönlendirildiğini söyledi. Osman Aykut da, “TEOG’daki yerleştirme skandalından sonra ayrımcılıkla karşı karşıya kaldık.” dedi.
OKUL VE VELİLERE AYRIMCILIK ŞOKU
Zaman'ın haberine göre; eğitim sezonunun başlamasına bir hafta kalmasına rağmen okul tercihlerinde yaşanan kaos sürüyor. TEOG yerleştirmelerindeki hayal kırıklığından sonra binlerce veli özel okul teşviklerinde ayrımcılık şoku yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl başlattığı özel okulda okumak isteyenlere sağlanacak devlet desteği konusunda skandal bir karar aldı. Teşvik listesinde ilan ettiği birçok başarılı koleji, hükümete yakın medyanın tepkisi üzerine çıkardı. Liste dışı kalan okullar, bunun ayrımcılık ve hak ihlali olduğunu savunarak bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Şimdi de veliler hukuksuz uygulamayı yargıya taşımak için harekete geçti. İki kızına teşvik çıkan Alaattin Çankaya, Milli Eğitim’e dava açmaya hazırlanan velilerden. Çankaya, “Tercih ettiğimiz okul teşvik listesindeydi, ancak ne olduysa çıkarıldı. Hak etmeyen onca okul destek alırken biz hakkımızı kullanamıyoruz.” dedi. Osman Aykut ise çocuğu TEOG sınavı sonrası istemediği uzak bir okula yerleştirildiği için özel okula yönelmiş. Fakat bu kez de tercih etmek istediği okul liste dışı bırakılmış. TEOG yüzünden çifte mağduriyet yaşadığını dile getiren Aykut, “Teşviğe umut bağladık, ama devlet bunu da elimizden aldı. Hakkımızı kullanamıyoruz?” diye konuştu.
BİNLERCE VELİ MAĞDUR OLDU
İki haftadır eğitim alanında tam bir kaos yaşanıyor. Önce Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan yerleştirmeler öğrenci ve velileri hayal kırıklığına uğrattı. Sonra özel okul teşviklerinde binlerce veliyi mağdur edecek bir karar alındı. Listelerin güncellenmesiyle bazı okullar teşvik kapsamından çıkarıldı. Teşvik kazandığı halde evine yakın okullara kayıt yaptırmak isteyen veliler şimdi sorunu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Hukukçular, mağdur ailelerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yanlı tavrına aldırmaksızın o okullara kayıt yaptırması, Anayasa Mahkemesi, Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) ve İdare Mahkemeleri kanalıyla haklarını aramaları tavsiyesinde bulunuyor.
'ÖNCE TEŞVİK VARDI SONRA KALDIRILDI'
Ayrımcılığa takılan velilerden biri de Alaattin Çankaya. İki kızını teşvik hakkıyla okutma hazırlığı yaparken MEB’in ayrımcılığıyla büyük hüsran yaşayan baba, “Hak etmeyen onca okul destek alırken biz niye mağdur ediliyoruz?” diye sordu ve ekledi: “Tercih ettiğimiz okul ilk başta teşvik kapsamındaydı. Ancak yapılan değişiklikle listeden çıkarıldı. Özel Yeşilköy Ermeni İlkokulu var yakınımızda ve ona teşvik çıkmış. Yakınımdaki koleji bırakıp başkasını seçmek zorunda bırakıyorlar bizi.”
‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SÖZ KONUSU’
C.B. adlı diğer bir veli ise istemedikleri okulları tercih etmeye zorlandıklarını ifade etti. Eşitliği ayaklar altına alan karara karşı hukuki yollara başvuracaklarını dile getiren C.B., “Hem çocuklarımızın hem de ailelerin bu kadar yıpratılmaya hakkı yok. Hakkımı hem kendi çocuğum hem de yüzlerce insanın çocuğu için arayacağım.” diye konuştu.
‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’
Tercih ettiği özel okul, teşvik listesinden çıkarılan öğrencilerden biri de Taha Aykut. Onun liseye geçme süreci tam bir savaşa dönmüş. Zira öğrenci TEOG’dan 317 puan almasına ve Bağcılar’da oturmasına rağmen 64 kilometre uzağa, Tuzla’daki bir okula yerleştirilmiş. Hem de taban puanı 140 olan çok programlı bir Anadolu lisesine. Taha ve ailesi, tek umutları olan nakiller için başvuru gününü beklemiş. İlk nakil haftasında, dilekçe vererek başka bir okula yerleşme talebinde bulunmuşlar. Ancak ilk hafta sadece devletten özel okula geçenler nakledildiği için sistemde boş kontenjan oluşmamış ve verilen dilekçe çöpe gitmiş. Sonrasını anne Habibe Aykut, şu sözlerle anlatıyor: “Çaresiz, oğlumuzu özel okula yazdırmak istedik. Teşvik hakkından yararlanmak için başvurduk. Hem Taha’ya hem de tercih edeceğimiz koleje teşvik çıktı. Ama daha sonra kurum teşvik listesinden çıkarıldı.” Çocuklara ve ailelere büyük stres yaşatan devletin eğitim sistemine artık güvenlerinin kalmadığını belirten anne, yaşadıkları üzücü bir olayı örnek veriyor: “Oğlum bir sabah bizden gizli İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek yardım istemiş. Oğlumu ağlatanlara, bu haksızlığı yapanlara hakkımı helal etmiyorum. Allah kimseyi bu ülkede hak arama mücadelesine düşürmesin.”