Uluslararası Demiryolları Birliği,
TCDD'nin trenlere
emniyet kemeri konulmasının uygun olup olmadığı yönündeki yazısına ''Trenlere emniyet kemeri konulması çoğunlukla ciddi kazalardan sonra gündeme gelmiştir ve her defasında emniyet kemeri kullanılmaması sonucuna varılmıştır'' cevabını verdi.
TCDD Dış İlişkiler Dairesi, UIC'ye bir yazı ile ''trenlere emniyet kemeri konulması'' hakkında ne düşünüldüğünü sordu.
TCDD'nin trenlere emniyet konulmasına ilişkin sorusunu yanıtlayan UIC Sistem Müdürü Wilhelm Saliger, gönderdiği yazıda, ''Bu 'hassas' konuyu araştırmak üzere bir kaç meslektaşıma danışmak zorunda kaldım'' ifadesini kullandı.
''UIC çerçevesinde, yolcuların emniyet kemeri kullanması ile ilgin hiçbir araştırma yapılmamıştır ve bununla ilgili UIC fişi yoktur'' diyen Saliger, şunları kaydetti:
''Bazı
demiryolu şebekelerinde (
Almanya,
Avusturya ve
Fransa) trenlere emniyet kemeri konulması konusu çoğunlukla ciddi kazalardan sonra (örneğin Avusturya Demiryollarında bir yük treninin bir motrisle kafa kafaya çarpışmasından sonra) gündeme gelmiştir ve her defasında emniyet kemeri kullanılmaması sonucuna varılmıştır. Bildiğim kadarıyla emniyet kemerinin kullanıldığı bir şebeke yoktur ve normal hat açıklığına sahip demiryollarından daha fazla çarpışma riskine sahip olan ve normal
karayolu trafiği içerisinde seyreden
tramvay vagonlarında bile emniyet kemeri mevcut değildir.''
Yazısında, TCDD'nin trenlerde emniyet kemeri kullanmaya niyeti olup olmadığını soran Saliger, ''Cevabınız
evet ise sizce bu şekilde ne tür riskler ve hangi oranda fazla bir masraf ortaya çıkabilir? Bunu bilmek faydalı olurdu. Emniyet kemerinin yolcular tarafından kullanılması nasıl garanti altına alınabilir? Motorlu taşıtlarda bile bu 'temel ilke' temennilerle sınırlı kalıyor. Bundan başka, özellikle yakın mesafe taşımacılığında ayakta
yolculuk yapanların azımsanmayacak sayısı da hesaba katılmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
AA