Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yapılacak taşeron işçi düzenlemesi ile taşeron sisteminin yaygınlaşacağını söyledi. Resmi Konut’ta 35 dakika Erdoğan ile görüşen heyet, çıkışta yaptığı açıklamada, düzenlemedeki 5 maddeye itiraz ettiklerini dile getirdi.
Çıkışta gazetecilere konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “İş Kanunu'nda yapılması planlanan 59 madde ile ilgili değişiklikle ilgili biz Türk-İş, Hak-İş ve DİSK iki gündür toplantı yapıyoruz. Aldığımız karar çerçevesinde 59 maddeden 5 tane madde tespit ettik. O beş madde ile ilgili üç konfederasyon genel başkanı altına imza attık. 35 dakika başbakanımızla bu konuyu görüştük.” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üç konfederasyonun da içinde bulunduğu bir heyet ile işçinin aleyhinde olan 5 madde ile ilgili bu akşam bir toplantı yapacaklarını belirten Atalay, “Başbakanımız bu akşam Çalışma Bakanlığı'ndaki bir ekiple beraber bizim 3 konfederasyon heyetle ilgili bir toplantı yapacağız. Bizim olmazsa olmazımız; biz bu 59 madde içinde müspet olan, lehinde olan maddeler olduğu gibi aleyhine olan tespit ettiğimiz 5 madde var. Bir tanesi yasanın 1. maddesi, 10. maddesi, 11. maddesi, 12. maddesi ve 13. maddesinin, biz üç konfederasyon, ortadan kalkmasını, sendikaların arzu ettiği şekilde düzenlenmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu.
Barajla ilgili üç konfederasyonun yüzde 1’e düşmesine itirazları olmadığını söylediklerini ifade eden Atalay, Başbakan'ın, Çalışma Bakanlığı'na talimat verdiğini, bu akşam bununla ilgili görüşme yapacaklarını ifade etti. Atalay, yüzde 1 ile ilgili 3 konfederasyonun aynı kanaatte olduklarını kaydetti.
Atalay, asıl işveren maddesinin mevcut haliyle devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bununla ilgili mağdur olan arkadaşlarımız iş müfettişleri raporu ile mahkemeye gitti. Biz bununla ilgili netice aldık. Davaları kazanıyoruz. Ama bu getirilmek istenen değişiklikle biz sıkıntıya giriyoruz. Yani davaları kazanamayacak duruma geleceğiz. Maddenin bir tanesi birinci maddenin ikinci fıkrası. Asıl işverenle ilgili. Bu maddenin mevcut halinin devam etmesini istiyoruz. Getirilmek istenen değişiklikle biz davaları kazanamayacağız izlenimi mevcut. Bizimle ilgili güvence ortadan kalkıyor. Düzenlemede geriye gidiş gözükmüyor. Onunla ilgili sıkıntımız var.” diye ifade etti.
Özel sektörün taşeronla ilgili eski yönetmelikte müfettiş denetiminin mevcut olduğunu, fakat yeni düzenleme ile ortadan kaldırılacağını bildiren Atalay, yapılacak düzenleme ile taşeron sisteminin yaygınlaşmasına neden olacağından dolayı karşı çıktıklarını dile getirdi.
CİHAN