Endonezya’da 20. yılını kutlayan Türk okulları, eğitim sistemine örnek oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, Türk eğitim sistemini ‘en uygun model’ diyerek okullarda uyguluyor.
Bugün'den Zafer Özcan'ın haberine göre, Endonezya’da 1995’ten bu yana faaliyet gösteren Türk okulları, 10 kolejde 5 bin öğrencisiyle hizmet veriyor. Okulların kurucusu PASİAD Derneği, ülkeden gelen yeni okul taleplerine cevap vermekte zorlanıyor.PASİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, “İmkânımız olsa en az 100 okul daha açmamızı istiyorlar. Talepleri görüşmek üzere her ay farklı bir eyalete seyahat ediyoruz” dedi.
LİDER OKUL
İlkokuldan lise seviyesine kadar eğitim veren Türk okulları, ülke geneli ve uluslararası alanda başarılarıyla göz dolduruyor. 250 milyonluk nüfusa sahip Endonezya’da her yıl ülke genelindeki bilim olimpiyatlarında madalyaların yüzde 20’sini Türk okullarında öğrenim gören öğrenciler kazanıyor. Olimpiyatlara katılacak öğrenciler, bizzat Endonezya Eğitim Bakanlığı tarafından seçiliyor. Çocuklar olimpiyatlara okullarında hazırlanıyor. Türk okulları bilim olimpiyatlarında ülke takımlarına en fazla öğrenci gönderen eğitim kurumları arasında yer alıyor.
SİSTEME UYGUN
Endonezya’nın bir önceki Eğitim Bakanı Bambang Supidyo’nun, Pasiad Türk Okulları’nı, ‘Endonezya eğitim sistemine en uygun okul modeli’ seçtiği bilgisini veren Mustafa Demir, şunları söyledi: “Kendisi yanına 50 tane seçkin okulun müdürünü alarak Türkiye ziyareti yaptı. Ankara’da Samanyolu kolejlerini incelediler ve müdürlere buradaki sistemi kendilerine örnek almalarını istedi. Bu sistemin ülkesindeki Türk okulları tarafından uygulandığını ifade etti.”
DEVLET HER EYALETTE OKUL İSTİYOR
Devletin her eyalette kendileriyle ortak okul projesi yapmak istediğini belirten Demir, “Bir eyalette devlet okulu inşa edileceği zaman oradaki Türk okulunun projesini model alarak çalışma yapıyorlar. Okulun ölçülerine kadar inceliyorlar. En son Güney Kalimantan eyaletindeki büyük bir okulu buna göre inşa ettiler” dedi. Endonezya Eğitim Bakanlığı’nın PASİAD ile ortak okullar zinciri kurmak istediğini kaydeden Demir şunları söyledi: “Ocak ayında 5 eyalet ile randevumuz var ama bu taleplere cevap verme imkânımız yok. Şu anda 100 okul daha açmamızı istiyorlar.”
OLİMPİYAT OKULU KURDULAR
Başkent Cakarta, Pasiad Okulları bünyesinde öğrencileri uluslararası bilim olimpiyatlarına hazırlamak için ‘Cosmos Olimpiyat Okulu’ kuruldu. Okulun direktörlüğünü Pasiad’ın ilk mezunlarından, Elektronik Mühendisi Dwi Prajitno Wibowo yapıyor. Wibowo’nun, öğrencisi olan Karizma Bangsa Türk okulu öğrencisi Farras Mohammad, ülkenin matematik takımına seçilen 10 öğrenciden biri.
ÇOCUKLARINIZI RAHATLIKLA EMANET EDİN
Hükümetin kapattırmak istediği Türk okulları, faaliyet gösterdikleri bütün ülkelerde eğitim bakanlıklarının övgüsünü almaya devam ediyor. Filipinler Milli Eğitim Bakanı Armin Luistro'nun açık çek verdiği Türk okullarına bir övgü de başkent Manila Milli Eğitim Müdürü Luz S. Almeda'dan geldi.
BAKAN AÇIK ÇEK VERDİ
Daha önce “Ülkemin her köşesinde okul açın. Kanunen gerekeni yapalım” diyerek Türk okullarına açık çek veren Luistro, Uluslararası Dil ve Kültür Festivali ile ilgili bilgi aldı. Manila Milli Eğitim Müdürü Almeda ise “Çocuklarınızı rahatlıkla Türk okullarına emanet edin” dedi.
Fountain Uluslararası Türk Okulları Genel Müdürü Malik Gencer, Luistro'ya Türk kültürünü yansıtan lale motifi hediye etti.
NİJERYA'DA 8 BİN ÖĞRENCİYE KIRTASİYE
Uluslararası Nijerya Türk Okulları Vakfı (Nigeria Turkish International Colleges - NTIC), ülke genelindeki yardım faaliyetlerini artırarak sürdürüyor. Vakıf, geleneksel hale getirdiği fakir öğrencilere kırtasiye dağıtım programı çerçevesinde bu yıl 8 bin öğrencinin yüzünü güldürdü.
Defter, resim defteri, boya kalemi, kurşun kalem, geometri seti, kalemtraş ve benzeri gereçlerden oluşan paketler, 8 eyalette 30 okulda Nijerya Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle birlikte dağıtıldı.