Kutaysi Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada Kaptan
Coşkun Mehmet
Öztürk'ün cezası 3 yıla indirilerek ertelendi. Öztürk'e verilen 30 bin lari (yaklaşık 28 bin lira) tutarındaki ceza ise daha önce şirketi tarafından ödenmişti.
Gürcistan Sahil Güvenlik kuvvetlerinin alıkoyduğu
Buket adlı gemi ile taşıdığı akar
yakıta ise el konuldu.
Türk
kaptanın serbest bırakılması
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu'nun Tiflis ziyaretinden hemen sonra gerçekleşti.
Gürcistan'da alıkonulan
Panama bandıralı ''MT Buket'' adlı geminin ait olduğu Densa Tanker İşletmeciliğinin Genel Müdürü Hüseyin
Avni Şan, yaptıkları ticaretin yasalara uygun ve gemideki malın kilogramına kadar belli olduğunu belirterek, ''Bizim şirket olarak olarak Gürcistan'a karşı asla bir art niyetimiz yok'' dedi.
Şan,
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bugün görüşen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin ''Bu olayda, asgari kuralların dahi ihlal edilmiş olması çok talihsiz bir durum olmuştur. Bu konunun, bu sefer büyük ilgi çekmesinin jeopolitik durumla da alakalı olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle bu Türk kaptanını alıkoymak gibi bir isteğim yok. Burada kaptanın belki bu işi yapan 'şirketin hırsının kurbanı' olması gibi talihsiz bir durum olmuştur. Umuyorum ki bu sorunu ailesini de tatmin edecek şekilde çözeceğiz'' şeklindeki sözlerini AA muhabirine değerlendirdi.
Ticarette hırs olmadığını, yapılan ticaretin Türk Ticaret Kanunu'nuna uygun olduğunu ve
transit ticaret kapsamı içerisinde yapıldığını belirten Şan, şunları söyledi:
''Bütün oraya yapılan ihracatların tüm belgeleri
Hazine Dış Ticarette mevcuttur.
Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulu bir şirket olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarına bağlıyız. Bizim yaptığımız ticaret yasalara uygundur.
Gemideki malımız kilogramına kadar bellidir. Bizim şirket olarak Gürcistan'a karşı asla bir art niyetimiz yok. Eğer olsaydı geçtiğimiz yıl savaş sonrası Gürcistan'a 21 Ağustos'ta 'Erenköy 2', 28 Ağustos'ta '
Bebek E', 1 Eylül'de 'Defne D', 6 Eylül'de 'Aponi' ve 10 Eylül'de 'Erenköy 2' gemileriyle toplam 17 bin 135 ton 95 oktan benzin göndermezdik. Buna hiçbir ticari kuruluş cesaret edemedi. Hem de Rus gemileri bölgedeydi. Sadece malımızı sordular. Biz de akaryakıt olduğunu söyledik. Bunların bütün belgeleri Gürcistan makamlarında mevcut.''
Gürcistan sahil güvenliğince Karadeniz'de 15 Ağustosta alıkonulan Densa Tanker İşletmeciliğine ait geminin
mürettebatından 12'si Türkiye'ye gelmiş, 4 Azeri mürettebat da geminin bulunduğu yerde kalmıştı. Geminin kaptanı Coşkun Mehmet Öztürk ise Gürcistan makamlarınca tutuklanmıştı.