Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Tekstil bölümü son sınıf öğrencisi Meryem Taşnak, çocuklarda yüksek ateş sonucu havale ihtimalini ortadan kaldıran atlet geliştirdi. Ateş çıkması durumunda renk değiştiren ve alarm vererek anneyi uyaran atletin üretimi için şirketler sıraya girdi.
Bir hafta yeğenine bakmak zorunda kalan Meryem Taşnak, karşılaştığı sıkıntılardan yola çıkarak ilginç bir atlet projesi hayata geçirdi. Taşnak, hazırladığı proje ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından düzenlenen 'UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı' yarışmasına katıldı. Büyük beğeni toplayan projenin, bebekleri ateş sorunu yaşayan annelere büyük kolaylıklar sunacağa benziyor.
Tekstil öğrencisi Taşnak, çocukların ateşlenmesi halinde renk değiştiren atleti şöyle anlattı: "Çocukların yüksek ateş problemleri bulunuyor. Ateşin önceden fark edilmesini için bu projeyi geliştirdik. Ateş yükseldiğinde kumaş renk değiştirecek ve metal plakalar sayesinde ateşin ne kadar yükseldiğini görebileceğiz. Böylelikle daha erken müdahale ederek çocuğu havale gibi risklerden korumuş olacağız. Biz anneleri düşünerek yaptık bunu aslında. Anne direk uyandığında çocuğun ateşi oluyor. Ne yapacağını şaşırıyor. Bu atleti giydiğinde ise ateşin ne kadar olduğunu bilecek ve erken fark edecek. Hemen ilk müdahaleyi yapabilecek, gerekirse hastaneye götürecek."
Atletin devamlı giyilebileceğini, beyaz renk bir atletin, vücutta ısıyı fark ettiğinde mavi yada kırmızı renge dönüştüğünü, istenilen her renkte üretim yapılacağını ifade eden Taşnak, "Atletin koltuk altlarına metal plakalar da konulacak, ateşin kaç derece olduğu oradan da görülebilecek. Ayrıca, çok önemli bir özellik daha ilave ettik. Renk değiştiren atlet, alarm vererek anneyi uyandırabilme özelliğini de sahip olacak." diye konuştu.
Meryem Taşnak, renk değiştiren atlet fikrinin nasıl oluştuğunu ise şu sözlerle anlattı: "Bir hafta yeğenime bakmak zorunda kaldım. Bir haftada çocuğun atletini değiştirirken zorluklar oluyordu. Mesela atleti çıkartırken bütün elbiseyi çıkartmak mecburiyetinde kalıyordum. 'Atlet omuzdan çıtçıtlı olsa ne güzel olur, aşağından çekip çıkartmak daha kolay' diye düşündüm. Daha sonra bunu hocalarımla paylaştım. Bu yarışmaya son gün katıldım. Hocalarım başka şeyler ekledi, nano teknolojisi kumaşları araştırdık. Bu atleti geliştirdik."
Projeyi hayata geçirmek isteyen birçok şirketin kendileri ile irtibat kurduğunu dile getiren Taşnak, kısa sürede üretim yapılmasını beklediklerini de kaydetti.
CİHAN