Dünyanın önde gelen savunma ve güvenlik sitelerinden ABD’li Defense News, Türkiye’nin kararını değerlendirdiği haber analizinde “Savunma analistleri ve Batılı diplomatlar, Türkiye’nin Batılı müttefikler için hem siyasi hem de askeri meydan okumaları sunduğunu söylediler” dedi.
Ankara’daki bir NATO ülkesinin savunma ataşesinin “NATO varlıklarınca korunan Türkiye, ittifakın kaygılarını gözardı ederek nasıl dost olmayan bir ülke tarafından üretilecek bir hava savunma sistemini tercih eder?” yönündeki tepkisini de yansıtan DefenseNews, ABD’nin geçen Şubat ayında İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi ülkelerle teknolojisini paylaştığı için CPMIEC şirketi için yaptırım kararını aldığını anımsattı. DefenseNews, haberinde “Türkiye’nin attığı adım aynı zamanda ülkenin Batılı müttefiklerine bir meydan okuma olarak da görülüyor” dedikten sonra NATO üyesi Avrupalı bir ülkenin Büyükelçisinin “Bu açıkça Şanghay İşbirliği Örgütü’ne bir selamdır… Ve NATO müttefiklerine, Türkiye’nin artık eskiden gibi sağlam bir müttefik olmayabileceği yönündeki güçlü bir mesaj” görüşünü de yansıttı.
“HAYAL KIRIKLIĞI''
Türkiye’nin kararını değerlendiren Financial Times gazetesi ise, “Ankara’nın bazı NATO ortaklarını şaşırdığını ve hayal kırıklığını yaşattığını” belirttiği haberinde Türk yetkililerinin kararının “teknik ve fiyat temelinde verildiğini” söylediklerini anlattı. İngiliz gazetesi haberinde İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu Royal United Services Institute’ten Aaron Stein’ın değerlendirmelerine de yer verdi.
Aaron Stein, ihalenin Türkiye’nin savaş alanında test edilen teknolojiyi hızla almak yerine kendi yerli savunma sanayini güçlendirmeye odaklandığını gösterdiği görüşünü dile getirdi.
VATAN