Türkiye'nin
Washington Büyükelçiliği,
Washington Post gazetesine tam sayfa verdiği ilanla,
Ermeni tasarılarının, tarihin tek taraflı yorumlaması anlamına geldiğini belirtti ve
Amerikan Kongre üyelerine seslenerek, bu tarihi olaylara açık ve objektif bir bakış getirilmesi yönünde Türkiye'nin çabalarına
destek istedi.
ABD Kongresinin alt kanadı olan
Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato'da bekleyen Ermeni tasarılarına ilişkin ilanın başında, Türk ve Amerikan bayrakları yan yana yer aldı.
''Amerikan Kongre Üyelerine Çağrı'' başlığıyla yayımlanan ilanda, Amerikan Kongresinde bekleyen tasarının, ''
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında ortaya çıkan trajedilerin tek taraflı yorumlanarak empoze edilmesi ve gerçeği arayanlara karşı adaletsizlik'' anlamına geldiği vurgulandı.
İlanda, bu tarihi meseleye uygun şekilde
yanıt vermek amacıyla
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ermenistan'a 2005 yılında, üçüncü ülkelerden uzmanların da katılımıyla ortak bir tarih komisyonu kurulması, Türk ve Ermeni arşivlerinin açılması ve bulunanların uluslararası toplumla paylaşılması
çağrısında bulunduğu hatırlatıldı. Başbakan Erdoğan'ın, ''Böyle bir girişim, tarihin tartışmalı bir dönemine ışık tutacak ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine katkıda bulunma yönünde bir adım olacaktır'' sözlerine de yer verildi.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin verdiği ilanda, Türkiye'nin, Türkiye'deki Osmanlı arşivlerinin incelenmesi yönünde bütün ülkelerden uzmanları cesaretlendirdiği, Erivan'daki Ermenilerin, aynı zamanda Boston'daki Ermeni Devrimci Federasyonu ve Ermeni Cumhuriyeti Delegasyonu'nun Türk ve Ermenilerin ortak geçmişinin tam tespiti için arşivlerini açmasının gerektiği belirtildi.
İlanda, ''Bu, kongre üyelerine açık bir başvurudur. Temsilciler Meclisi ile Senato'da bekleyen 106 sayılı karar tasarılarının tek taraflı bakışını değil, tarihin tam olarak anlaşılmasına yol açacak açık ve objektif bir çalışmanın başlatılması yönünde Türkiye'nin çabalarına destek vermeleri için. Uzlaşmanın sağlanması temel amaçtır ve hem bugünkü hem de gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzdur'' denildi.