28. Abant Platformu toplantıları, 'Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar' konusuyla devam ediyor. İkinci gün 'AB Müzakere Süreci-Gelinen Noktalar' ve 'Yeni Anayasa'da Sorunlar-Zorluklar' konulu oturumlar yapılacak.
Toplantıda konuşan ABD International Herald Tribune'den Nicole Dominique Pope, Türkiye'nin adil bir muamele görmediğini ifade etti. Ödevlerini yerine getirdiğini, büyük bir ülke olduğu için entegrasyona ilişkin endişeler bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin AB ülkelerine göre bazı konularda geride olduğunu savunan Pope, hâlâ AB'ye ihtiyacı olup olmadığı konusunda çok provokatif tartışmalar bulunduğunu kaydetti.
Lagendijk ise AB konusunda kamuoyuna bakıldığında, çok farklı sonuçların elde etmenin mümkün olacağını belirtti. Sağda ve solda iki kamuoyu görüşü olduğunu, insanların ekonomik durumlarına göre tercihlerinin değiştirebildiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni bir ekonomik seviyeye ve teknolojiye ulaşması gerektiğini, bunun da muhtemelen AB'den geleceğini, Afrika'dan gelmeyeceğini söyledi. AB sürecinde hayal kırıklığı olabileceğine de dikkat çeken Joost Lagendijk, 2014'ün hayati bir yıl olacağını belirterek, Avrupa'daki seçimlerle ortaya çıkacak değişimleri vurguladı. Önümüzdeki yılın ortalama bir süreç olarak görüleceğini, çünkü politikacıların başka problemleri, meşguliyetleri olduğunu sözlerine ekledi.