Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk büyükelçilik çalışanlarının kaldığı ek binaya geçen cumartesi düzenlenen saldırının ardından dün Avrupa Birliği tarafından yayınlanan bir belge Türkiye'nin küresel güç olmasından duyulan korkuyu bir kez daha ispatladı.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, AB, Türkiye'nin kendi belirlediği politika çerçevesinde Somali'ye yardım yapmasından duyduğu rahatsızlığı resmi belgelerine yansıttı. AB diplomatlarınca hazırlanan “Somali'de Güvenlik ve Hukukun Üstünlüğüne Bütüncül AB Yaklaşımı” belgesinde, Türkiye'nin Somali'ye artan ilgisinden bahsedilerek “Yeni aktörlerin bağımsız hareket etmesinin önlenmesi gerek” sözleriyle açıkça Ankara'ya engel çıkarılması tavsiye edildi. Belgede, “Somali'nin güvenlik sektörüne başlıca mali katkılar, AB ve üyeleriyle ABD'den geliyor fakat Türkiye, Mısır ve Körfez ülkeleri gibi ortakların artan ilgisi nedeniyle uyumlu uluslararası destek için yeni ortaklarla ilişkilerin yönetilmesi elzemdir” denildi.
AB'nin Somali stratejisini anlatan belgede, “Türkiye ve potansiyel yeni donörleri, uzlaşılan koordinasyon çerçevesine getirme çabaları devam etmelidir” ifadesi kullanıldı. AB belgesinde, Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi Somali'ye ilgisi görece yeni ülkelerin uluslararası koordinasyona katılmaya zorlanmaları gerektiği ve bu kapsamda BM'nin Somali'ye yönelik yeni danışmanlık misyonunun değerlendirilebileceği belirtildi.
AB'nin, Somali'de tek sesli olması gerektiği belirtilen belgede, bu amaçla üye ülkeler arasında Mogadişu ve Brüksel'de iç koordinasyon mekanizmaları oluşturulması istendi. AB belgesinde, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği'ne yönelik terör saldırısını üstlenen Eş-Şebab örgütünün Somali'nin merkezinde ve güneyinde önemli şehirlerden sürüldüğü fakat ülkede güvenliğin hala kırılgan olduğu ifade edildi.