1.6 milyar metreküp
doğal gazın
depolanabileceği ve acil durumlarda kullanılacağı depo hakkında bilgi veren Bakan Güler, tesisin normal koşullarda İstanbul'un doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu söyledi.
Bakan Güler'e gezisi sırasında Türk
Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Osman Saim
Dinç eşlik etti.
Yurtdışından alınan doğalgazda oluşabilecek kesilmelerde ve acil durumlarda doğalgaz ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan
Silivri Doğalgaz Depolama Merkezi'ni gezen Bakan Güler, tesisle ilgili açıklamalarda bulundu. Tesisin biri
deniz altında, diğeri de karada olmak üzere 2 depodan oluştuğunu anlatan Güler, bu merkezden pompalanacak gazın Bulgaristan'dan gelen hatta ulaştırılacağını kaydetti.
Tesisin günlük 15 milyon metreküp doğalgaz çekilme potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Güler, deniz altındaki deponun 4x6 kilometre boyutunda olduğunu ve 130 milyon dolarlık bir maliyeti olduğunu dile getirdi. Bakan Güler, "Bu tesisin 1,6 milyar metreküplük potansiyeli var. Doğalgazda azalma olduğu dönemde veya sıkışıklık durumunda burası kullanılacak." şeklinde konuştu.
Yurtdışından gelen doğalgazın kesilmesi durumunda depolama merkezinin İstanbul'un ihtiyacını karşılayabilecek hacme sahip olduğunu dile getiren Güler, ancak yoğun zamanlarda özellikle kış aylarında bu ihtiyacın sadece yarısının karşılanabileceğini dile getirdi. Depolama merkezinin kapasitesinin artırılmasını amaçladıklarını belirten Güler, kapasiteyi 3 milyar metreküpe kadar çıkarmayı planladıklarını anlattı. Bakan Güler, ayrıca projenin dikkat çeken başka bir yönünün de Türk mühendisleri ve
yerli imkânlar ile böyle bir tesisin yapılabileceği olduğunu belirtti.
DİĞER TESİSLER YOLDA
Tuz Gölü'nün altında da bir doğalgaz deposu yapmayı planladıklarını anlatan Bakan Güler, depo için ihaleye çıkıldığını ve çalışmaların sürdüğünü anlattı. Bakan Güler, "Tuz Gölü'nün altındaki depoda 1 milyar metreküplük 5 depo bulunacak. Oradaki tuz rezervleri eritilerek oluşturulacak boş alanlara doğal gaz doldurulacak." dedi.
1.6 milyar metreküplük hacmi bulunan depolama merkezi Silivri'deki
Kuzey Marmara Lokasyonu ile Değirmenköy İstasyonlarını birbirine bağlıyor. 2 ayrı doğal depoyu birbirine bağlayan tesis Rusya'dan alınan doğalgazdaki seviye düşüklüğü durumlarında ve acil durumlarda dengeleme görevi yapacak. Deniz altında bulunan ve 4x6 kilometre ebatlarında olan depo, içinde bulunan doğalgaz tamamen çekildikten sonra kullanılacak. İçinde şu anda da doğalgaz bulunan bir depo olan bu alandaki doğalgaz rezervinin 3'te 2si çekilmiş bulunuyor. Yapımına 2002 yılında başlanan tesisin 2 ay içinde hizmete girmesi planlanıyor.
CİHAN