İçme suyu barajları da alarm vermeye başladı. Barajlardaki doluluk geçen yıla göre yüzde 13,8 oranında geriledi ve yüzde 52 olarak ölçüldü. En büyük kaybı İstanbul yaşadı. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 70,79 olan barajların doluluk oranı İstanbul’da bu yıl yüzde 33,19’a düştü. Kente su sağlayan 10 barajdan 7’sinin doluluk oranı da tehlike sınırı olarak gösterilen yüzde 30,61’in altına düştü. Türkiye’de işletmede olan 88 adet enerji maksatlı barajda doluluk oranı yüzde 44,6 olurken, içme suyu barajlarında geçen seneye göre yüzde 13,8 oranında gerileme yaşandı.
KIŞIN ORTASINDA ADA DOĞDU
En yüksek doluluk oranı ise yüzde 48,14’le Ömerli Barajı’na ait. Ancak bu oran bile yaz aylarında barajın ortasında görülebilen adayı saklayamadı. Bölgedekiler, Ömerli Barajı’nda görülen adanın kuraklık nedeniyle bu yıl ocak ayında ortaya çıktığını söyledi. Vatandaşlar, adanın zamansız doğuşunu kuraklığa bağladı.
NEHİRLERDE SU KALMADI
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kuraklık nedeniyle buğdayın renk değiştirdiğini söyledi. Trakya’da nehirlerde su kalmadığını belirten Yorulmaz, “Yazın dahi Tunca Nehri’nde 25-30 metreküp su 10 metreküpe düştü. İçme suları tehlikeye girdi” diye konuştu.
YAĞIŞLAR İÇİN KAPI ARALANDI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden alına bilgiye göre, Türkiye yüksek basınç merkezinin etkisinden çıkarak yağışlı bir sisteme girecek. Uzmanlar Kuzey’den ve Avrupa’dan gelecek olan yağışlar için kapının aralandığını yağışların ülke geneline yayılacağını söyledi.
Şubat ayı başına kadar yağışların barajları dolduracağını söylemenin doğru olmayacağını ancak faydalı olacağını belirten uzmanlar, hafta sonundan itibaren sıcaklıkların düşüşe geçeceğini aktardı.
Sular çekilince kafatasları çıktı
Sivas’ın Ulaş ilçesindeki Karacalar Barajı’nda su seviyesi yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle azalınca, daha önce büyük kısmı su altında kalan köy mezarlığındaki kafatasları ve insan kemikleri ortaya çıktı. Köylüler açıkta kalan kafataslarını ve insan kemiklerini topladı.
BUGÜN GAZETESİ