14 yaşındaki amca çocukları E.Y. ve İ.Y.’nin, başta hırsızlık olmak üzere tam 300 suçtan kaydı var. Mahkeme ayda 2 günü bu çocukların davasına ayırıyor. Hâkimler de şaşkın. Yasa ellerini kollarını bağlıyor. Para cezası kesip serbest bırakıyorlar.
Eskişehir’de 14 yaşındaki amca çocukları E.Y. ve İ.Y.’nin, başta hırsızlık ve yağma olmak üzere tam 300 suç kaydı var. Kuzenler hakkında Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na 300 şikâyet yapıldı. Bu şikâyetlerin 80’ine yönelik dava açıldı ve mahkûmiyet kararı çıktı. Ancak kararlar, Çocuk Koruma Kanunu gereği geri bırakılıyor. Henüz 15 yaşını doldurmadıkları için tutuklanamayan amca çocukları, adli para cezasına çarptırılıp serbest bırakılıyor. İki kafadarın yargılama aşamasındaki rahat tavırları ise dikkat çekiyor. Bu durum hem polisi hem de hâkimleri tedirgin ediyor. Yasa gereği çocuklara avukat tutmak zorunda olan devlet, dava başına 320 lira ödüyor. Fakat bu çocukların mağdur ettiği vatandaşların zararları tazmin edilmiyor.
Eskişehir Barosu tarafından görevlendirildiği için birkaç kez kuzenlerin davasına giren avukat Hümeyra Saltık, cezaların caydırıcı olmadığına dikkat çekti. Çocuk Esirgeme Kurumu’nun da bu çocuklar hakkında herhangi bir tedbir almadığını kaydetti. Çocuk Koruma Kanunu’nun 13. maddesini hatırlatan avukat, mahkeme tarafından tedbir kararı verilebilmesi için yeterli idrak gücüne sahip çocuğun görüşünün alınması gerektiğini belirtti ancak bunun da engellendiğini söyledi: “Çünkü hâkimin ‘sizi kuruma yerleştirelim’ önerisine çocuklar, ‘oradan da kaçarız, eve kim bakacak’ diyerek karşılık vererek kabul etmiyorlar.”
Bu çocukların geceleri sokaklarda rahatça gezdiğini, camları kırıp kilitleri sökerek dükkânlara zarar verdiğini, kasalardaki paraları alıp çaldıkları malları bit pazarında sattıklarını anlatan Hümeyra Saltık, “Çocuklar artık hangi dükkâna ne zaman girdiklerini bile hatırlamıyor. Ayrıca sadece dükkân değil, yolda sahipsiz gördükleri bisiklet, motosiklet ve bazen otomobilleri bile alıp götürebiliyorlar. Artık çocuklar bunu o kadar normal bir şey olarak görüyor ki bundan rahatsızlık bile duymuyorlar.” ifadesini kullandı.
DEVLET, ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ÜRETMELİ
Avukat Saltık’a göre suçlu çocukların bakımı devlet tarafından karşılanıp rehabilite edilse mağduriyetler fazla olmayacak. Bu konuda Çocuk Esirgeme’nin alternatifler üretmesi şart. Belki açılan soruşturmalar bu kadar artmayacak ve çocukların hayatında olumlu gelişmeler olacak. Aksi takdirde 15 yaşından sonra suça bulaşan çocukların hayatı daha da karanlık olacak.
SUÇ İŞLEME YAŞI 11'E DÜŞTÜ
Türkiye'de çocuk suçluların sayısı gün geçtikçe artıyor. Çocukları suça iten en büyük etken ise uyuşturucu. Son zamanlarda kullanım yaşı 11'e kadar düşen sentetik zehir bonzai ve diğer uyuşturucular, hem gençleri öldürüyor hem de suça teşvik ediyor. Bu bilgi, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde yer alıyor. Rakamlara göre suça sürüklenen çocuk sayısı 2013'te yüzde 14,5 arttı. Güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı 273 bin 571 oldu. Çocukların yüzde 58'inin 15-17, yüzde 17'sinin ise 11 yaş altı çocuklar olduğu görüldü. Öte yandan sokaklarda 5-10 liraya satılabilen bonzai ve diğer uyuşturucuları kullananların suça bulaşma oranı oldukça yüksek. Uyuşturucu yaşının ilkokul seviyesine düşmesi, toplumun önünde büyük bir tehlike olarak duruyor. Yeni eğitim döneminin açılmasına az bir süre kala yetkililerin, okul önlerinde pusuya yatan zehir tacirlerine karşı daha radikal önlemler alması gerekiyor.
ZAMAN