Türkiye'yi dehşete düşüren tablo

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi’nin hazırladığı uyuşturucu raporu kan dondurdu.

Türkiye'yi dehşete düşüren tablo

Bonzai kullanımının son 3 yılda 17 kat arttığına dikkat çekilen raporda sadece 2014 yılında 648 kişinin uyuşturucu sebebiyle hayatını kaybettiği ifade edildi. Uyuşturucu kullanım yaşının ise 15 ile 30 yaş aralığı olduğuna dikkat çekildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu’, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadeledeki yetersizliğini gözler önüne serdi. Hükümetin uyuşturucu çevrelerine yönelik topyekûn seferberlik başlattığı yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koyan raporda özellikle gençlerin büyük çoğunluğunun son dönemde bonzai kullanmaya başladığı vurgulanıyor. Bu çerçevede de son dönemde Türkiye’ye sokulan bonzai miktarının da önceki yıllara oranla 17 kat arttığı belirtiliyor. Güvenlik kaynakları, bu durumun temel sebebini çetelerin takip edilmemesine bağlıyor.

Raporda uyuşturucuya başlama sebepleri de ayrıntılı yer aldı. Arkadaş etkisi, uyuşturucuya başlamada ilk sıralarda. Devamında ise gençlerin kendini sosyal hissetme arzusu ve farklı bir madde deneme isteği geliyor. Raporda, uyuşturucu madde kullananların yüzde 69,74’ünün ilköğretim mezunu, yüzde 66,49’unun ise hiç evlenmemiş kişiler olduğu öne çıkıyor. Son bir yıl içinde uyuşturucu kaynaklı ölümlerin sayısı ise korkunç bir rakama ulaşıyor: 648. Bu ölümlerde 232 kişinin doğrudan, 416’sının ise dolaylı bir şekilde madde bağımlısı olduğu dile getiriliyor. Türkiye’nin 2013 yılındaki uyuşturucu raporunda ise toplam ölüm sayısı 162 kişi olarak kayıtlara geçmişti. Raporda uyuşturucu kaynaklı ölümlerin yaş aralığıyla ilgili şu bilgilere yer verildi: “Uyuşturucu kaynaklı ölenlerden bir kişi 15 yaşın altında. Bunlardan 26’sı 15-19 yaş aralığında, 54’ü 25-29 yaşlarında, 25’i 30-34 aralığında iken 27’si ise 35-39 yaş aralığındaki yetişkinlerden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra 40 yaş aralığında 26, 45 yaş grubunda 8 kişi ve 50 aralığında ise 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.” Bunun yanı sıra uyuşturucu madde kullanımında İstanbul ilk sırada, Antalya, Adana ve Ankara onu takip ediyor.ZAMAN
<< Önceki Haber Türkiye'yi dehşete düşüren tablo Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER