Konuya ilişkin Franfurter Allgemeine gazetesine bilgi veren hükümet çevreleri, Alman hükümetinin 2009'da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye'nin resmi hedef olarak yer aldığını doğruladı. Frankfurter Allgemeine gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri, Fransa yada İngiltere ile kıyaslanamayacağını belirten hükümet çevreleri, Türkiye'de olup bitenlerin Almanya'nın güvenliğini yakından ilgilendirdiği için dinlemeyi makul bir faaliyet olarak görüyor. Buna gerekçe olarak ise, Türk hükümetinin Almanya'daki Türk kulüpleri ve dernekleri üzerinden yıllardır siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışması, başta PKK olmak üzere sol ile sağ grupların faaliyetleriyle uyuşturucu kaçakçılığı gibi eylemler gösteriliyor.
Frankfurter Allgemeine'nin elde ettiği bilgilere göre, Türkiye BND tarafından izlenen 'çekirdek ülkeler'in başında geliyor. Adı açıklanmayan hükümet yetkililerine göre bu ülkelere karşı dinleme faaliyetinin yapılması beklenen ve makul bir durum. Görev profili 'Monitoring-Staaten-İzlenen ülkeler' kategorisinde bulunan kimi ülkeler hakkında ise dinleme yapılmıyor ve normal yollardan bilgi toplanıyor.
Türkiye'nin dinlenmesine ilişkin hükümet ortaklarından farklı görüşler geliyor. Gazeteye açıklama yapan CDU Grupbaşkanvekili Andreas Schockenhoff, "Almanya'da üç milyon Türk yaşıyor, ve PKK gibi kimi örgütler 1993 yılından beri terör örgütü olarak kabul ediliyorsa, bunların bağlantıları ve destekleyenlerini takip etmek için her yola başvurulması normaldir" diyerek dinlemeyi haklı bulduğunu belirtiyor.
Dinleme skandalının kendisini şaşırttığını ifade eden SPD'li Rolf Mützenich ise, "Türk hükümetiyle görüşmeler yoluyla PKK'ya ilişkin bilgiler elde edilebilirdi" açıklamasında bulundu. Mützenich'e göre NATO üyesi bir ülke ile güvene dayalı ilişkiler kurulmalı.
Der Spiegel Dergisi, Alman istihbarat görevlisi Markus R.'nin iki yıl boyunca CIA'ye sızdırdığı 218 belgede BND'nin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte dinlediği NATO ülkesinin Türkiye olduğunu iddiasını gündeme taşımıştı.
DHA