Türkiye'yi temsil eden kimse yok diye konuşunca...

Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen bir toplantıda Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın 1915 olayları ile ilgili Türkiye’yi suçlamalarına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev sert cevap verdi.

Türkiye'yi temsil eden kimse yok diye konuşunca...

Türkiye’nin temsil edilmediği bir toplantıda ithamları dile getiren Sarkisyan’ı “fırsatçı” olarak nitelendiren Aliyev, “Türkiye heyetinin bulunmadığı bir ortamda bunu yapmak çok kolaydır. Fakat ben buradayım ve Türkiye – Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu açıklayabilirim.” dedi.

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, 24 Nisan 2014 tarihinde Avrupa Birliği’nin Doğu Ortaklığı’nın 5. yıldönümü nedeniyle Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının da katıldığı yüksek düzeyli bir zirve toplantısı gerçekleştirildi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye’nin temsil edilmediği bu zirvede, konuşmasının büyük bir kısmını 1915 olaylarına ayırarak, Türkiye’ye karşı asılsız itham ve suçlamalarda bulundu. Konuşmasına 1915 olaylarını anarak başlayan Sarkisyan, Türkiye’nin hala bu konuda gerekeni yapmadığını ve tarihi sahteleştirerek inkar politikası güttüğünü iddia etti. Bu durumun, Türkiye’nin AB üyelik süreciyle bağdaşmadığını ileri süren Sarkisyan, ayrıca Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen, bu sözde "soykırımı" tanıyanlara ve destek olanlara teşekkür etti.

Toplantıya katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ise Sarkisyan’a tepkisi geç kalmadı.

Sarkisyan’ın toplantıda temsil edilmeyen Türkiye aleyhine ileri sürdüğü asılsız ithamlara Aliyev şu sözlerle sert bir cevap verdi: “Bugün maalesef, Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsatçılık yaparak Türkiye’ye yeniden saldırmaktadır. Türkiye heyetinin bulunmadığı bir ortamda bunu yapmak çok kolaydır. Fakat ben buradayım ve Türkiye – Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu açıklayabilirim. Türkiye – Ermenistan sınırı Azerbaycan’ın Kelbecer şehrinin Nisan 1993’te işgalinden sonra kapatılmıştır. Bundan önce ise Dağlık Karabağ’ın yüzde 30 nüfusunu oluşturan tüm Azerbaycanlılar Dağlık Karabağ’dan kovulmuştur. Şu anda Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’si Ermeni işgali altındadır. 

Türkiye – Ermenistan ilişkilerine gelince, Başbakan Erdoğan birkaç yıl önce tarihçilerin iki halk arasındaki ilişkilerin tarihi sürecini aydınlatmaları için arşivlerin açılmasını Ermenistan tarafına önermiş, fakat Ermenistan gereken karşılığı vermemiştir. Dün ise Başbakan Erdoğan Ermeni asıllı insanlara taziyede bulunmuş fakat ne yazık ki, bu taziye de Ermenistan tarafında karşılık bulmamıştır. Her ne kadar Avrupa Birliği ve ABD Türkiye Başbakanı’nın açıklamalarını iyi bir şekilde değerlendirse de, anlaşılan bu açıklama Ermenistan hükumeti için yeterli olmamıştır. Böylece bölgede barışı kimin istemediği açıkça görülmüştür. Biz barış istiyoruz, biz topraklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. Bunu yapmak çok kolaydır. Ermenistan bu konuda siyasi irade göstermelidir.”

Doğu Ortaklığı, AB’nin Azerbaycan, Moldova, Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna ve Beyaz Rusya ile ilişkilerini geliştirmek amacıyla kurmuş olduğu bir platformdur.

<< Önceki Haber Türkiye'yi temsil eden kimse yok diye konuşunca... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER