Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak
basın toplantısı düzenleyen
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ile
Polonya Başbakanı Tusk, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Polonya ile tarihi ilişkileri 600 yıla uzanan
Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Tusk, Polonya ile Türkiye'yi birbirinden ayıran sorunların olmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tusk, görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldıklarını belirterek, Türkiye'nin ''nükleer maceraya yeni başladığını ve ilerleyen süreçte bu tecrübeleri paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını'' kaydetti.
''Büyük altyapı projelerini'' değerlendirdiklerini söyleyen Tusk, ''Önümüzdeki on yıl içinde büyük altyapı projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bildiğiniz gibi, Varşova'da yapılacak ikinci metro hattını da bir Türk firması üstlendi'' dedi.
Polonya Başbakanı Tusk, Türkiye ile Polonya arasında vize rejiminin de ele alındığını belirterek, ''vize rejiminin değişmesi için görüşmeler yapılacağını, Polonya olarak formalitelerin en aza indirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını'' ifade etti. Bu değişimin,
Avrupa Birliğinin izin verdiği ölçülerde olacağını kaydeden Tusk, nihai sonucun vizelerin kaldırılması olabileceğini de söyledi.
Tusk, ''Avrupalı ortaklarımızı bu konuda daha hassas davranmaya çağırıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin, uluslararası topluluklarda gösterdiği çabaları takdir ettiklerini kaydeden Tusk, Afganistan'da Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu belirtti.
Başbakan Erdoğan'ın, geçen yıl Polonya'da
halı saha açtığını da anımsatan Tusk, kendisinin
penaltı atamamasına rağmen Erdoğan'ın penaltıda başarılı olduğunu söyledi. Tusk,
spor konusundaki ayrıntıları da ''Başbakan'a iletmeye söz verdiğini'' ayrıca spor alanındaki ortak ilgiler için de çok memnun olduğunu kaydetti.
-KIBRIS SORUNU
Polonya Başbakanı Tusk, 2011'in ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek Polonya'nın
Kıbrıs sorununa nasıl yaklaştığı sorusuna karşılık, ''Daha önce de söylediğim gibi, bizim için Türkiye'nin
AB üyeliği sorgulanamaz'' dedi.
Fasılların ilerleyişinin ve başarısının Türkiye'nin başarılarına bağlı olması gerektiğini kaydeden Tusk, müzakere şartlarından birini
Kıbrıs sorununun çözülmesinin oluşturduğunu ve bu konunun çok hassas olduğunu söyledi.
Tusk, ''Sorunu çözmek için elimde
altın bir anahtar olsaydı bunu sizden saklamazdım'' diye konuştu.
Polonya'nın AB yolunda çok daha zor sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten Tusk, gerçekçi bir iyimserlik gerektiğini, Polonya'nın dönem başkanlığı süresince her zaman çözüm için yardımda bulunacağını bildirdi.
Bu sorunun ''
siyah/beyaz bir sorun olmadığını'' belirten Tusk, ''Bu çatışmada taraf olan ülkeler, kimsenin yüzde yüz haklı olmadığını görürse Kıbrıs sorunu için de bir çözüm bulacağımıza inanıyorum'' dedi.
-''1915 OLAYLARI''
Polonya Başbakanı Tusk, Polonyalı bir gazetecinin, ''Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi konusu kapsamında,
Ermeni iddialarının konuşulup konuşulmadığı ve bu sorun çözülmeden Türkiye'nin AB'ye nasıl gireceği'' şeklindeki sorusuna, Polonya ile Türkiye arasında ''konuşulmayacak konu olmadığı'' karşılığını verdi.
Bu meselenin, ''bilimsel, meşru ve objektif bir şekilde değerlendirilmesine karar verdiklerini'' belirten Tusk, milletlerin tarihinde trajik olaylar olabileceğini ancak bu olayların daha fazla
vakit ayrılarak, ''karşılıklı saygı ortamında değerlendirilmesi'' gerektiğini kaydetti.
Donald Tusk, ''Bu sorunların çözümünde karşılıklı saygı çıkış noktasıdır'' dedi.