Merkezi Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşunun ''
Türkiye ve
Yunanistan:
Ege'deki Anlaşmazlığı Çözmenin Zamanı'' başlıklı raporunda, Ege'deki diğer hassas sorunların çözülebilmesi için karasuları konusunda uzlaşma sağlanmasının son derece önem arz ettiği kaydedildi.
Uluslararası Kriz Grubu analistleri Hugh Pope ve Didem Akyel tarafından kaleme alınan raporda, ''Türkiye ve
Yunanistan, bu ortak
denizde karşı tarafın hak ve çıkarlarını açıkça tanıyarak ve
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin eşitlik ve özel koşullara dair genel ilkeleri uyarınca Ege Denizi'nde özel düzenlemeleri müzakere etmeli, 12 mil sınırının kesiştiği noktalarda orta çizgiler üzerinde anlaşmalı ve önemli Türk limanlarına ve boğazlardan Karadeniz'e uzanan açık deniz koridorlarının korunmasını sağlamalılar. Aynı zamanda iki
ülke, karasuları sınırlarının nereden çizilmesi gerektiği konusundaki çözemedikleri diğer anlaşmazlıkları ve sonrasında kıta sahanlığı sorununu Uluslararası Adalet Divanı'na götürme konusunda anlaşmalı'' denildi.
Raporda, ''Türkiye'nin Yunan adaları üzerindeki askeri uçuşları bu yıl resmen duyurmaksızın askıya alması, anlatılan çözümlere ulaşılması için gereken güvenin inşasında iyi bir başlangıç noktasıdır. İki ülke de bu bölgede askeri faaliyetlerini azaltmalı. Anlaşmazlığın diğer konularında uzlaşmaya varmalarının ardından Yunanistan, Ege adalarını silahsızlandırma konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmeli ve Türkiye, 4. Ordu'yu (Ege Ordusu) feshetmeli veya kıyıdan uzak bir noktaya konuşlandırmalı'' görüşü savunuldu.
Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye-
Kıbrıs proje direktörü Hugh Pope, ''
Ankara ve
Atina, Ege anlaşmazlıklarını çözümlemek üzere nihai adımları atarlarsa bu, hem Türkiye'nin iyi niyeti konusunda Kıbrıslı Rumları ikna etmeye yardımcı olacak, hem de Türkiye'nin
AB üyeliği müzakerelerindeki güvenilirliğini perçinleyecektir'' değerlendirmesinde bulundu.
AA