İller Bankası’nın, 21.5 milyon liraya satın aldığı Tarabya ikinci bostan mevkiindeki 23 bin metrekarelik arsa, birinci derece SİT alanı olduğu için imara açılamadı. Bunun üzerine, İller Bankası Urla villalarının alanlarını 1. derece SİT alanı olmaktan çıkaran üç kişilik bilirkişi heyetine rapor hazırlattı. Aynı heyet, bir yılda hazırlanması gereken raporu 43 günde hazırlayarak, arsayı SİT alanı olmaktan çıkardı. Böylece, İller Bankası’na milyonlarca dolarlık bir rant sağlamış oldu.
İLLER BANKASI TARABYA’DAN ARSA SATIN ALDI
Urla ekibinin, ikinci SİT alanı operasyonu, İller Bankası’nın yaklaşık bir buçuk yıl önce Tarabya’da büyük bir arsa satın alması ile başladı. Banka yönetim kurulunun, 17 Ocak 2013 tarih ve 2/32 sayılı kararı ile İstanbul ili Sarıyer İlçesi, Tarabya Mahallesi İkinci Bostan Mevkiinde yer alan 74 pafta 1108 ada, 10 parsel nolu 22 bin 954 metre kerelik arsa 21 milyon 599 bin liraya satın alındı. Satın alma işlemi, şahıslardan gerçekleştirildi.
Banka, satın alma işleminin ardından TSKB Gayrimenkul Değerlendirme Firması’na, arsa ile ilgili olarak eksprertiz raporu hazırlattı. Raporda, arsanın birinci derece SİT alanı içinde kaldığı belirtilerek, arsa üzerinde hiçbir imar işlemi yapılamayacağı değerlendirmesi yer alıyor.
YENİ BİR RAPOR HAZIRLATILIYOR
İller Bankası, TSKB’nin raporu üzerine, AKS Planlama mühendislik Ltd. şirketi ile 27 Şubat 2013 tarihide bir sözleşme imzalıyor. Banka, sözleşme ile firmadan “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” hazırlamasını istiyor. Firma da, bir yıl içinde ve dört mevsim dikkate alınarak hazırlanması gereken raporu, 43 gün içinde tamamlayarak İller Bankası yönetimine sunuyor. Banka yönetimine 11 Nisan 2013 tarihinde sunulan raporda ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Naime Arslan, Prof. Dr. Atila Ocak, Yar. Doç. Dr. Ünal Özelmas, Yar. Doç. Dr. Erkan Dişli’nin imzaları yer aldı. İller Bankası’nın Tarabya’daki arsası için rapor hazırlayan isimler, Urla villalarının inşa edildiği arsaları, birinci derece SİT alanından çıkaran bilirkişi heyetinden oluştu. Raporda ise, bir yıl ve dört mevsim üzerinden yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, arsanın içinde bulunduğu yerleşim biriminin birinci derece SİT alanı içinde olmadığı vurgulandı. Yani Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu ile, aransın birinci derece SİT alanından çıkarılması konusunda ilk adım atılmış oldu.
RAPORU ALAN BANKA SİT ALANI İÇİN DÜĞMEYE BASTI
Urla ekibinin raporunu teslim alan İller Bankası yönetimi, arsa üzerideki SİT alanının düşürülmesi için düğmeye bastı. Banka, 16 Nisan 2013 tarih ve 11206 sayılı kyazı ile Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden, arsanın birinci derecede SİT alanı vasfından çıkarılmasını talep ediyor. Yazı üzerine İstanbul 4 Numaralı Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 27 Ağustos 2013 tarih ve 04-406 (1/2) sayılı bir karar alıyor. Karar ile, arsa birinci derece SİT alanı olmaktan çıkarılıyor. Kararda özetle şu ifadelere yer veriliyor:
“....Raporun, mevcut doğal SİT alanının 1 yıl boyunca teknik esaslarda belirtilen dönemlere ve metotlara uygun olarak gerekli biyo-ekolojik nitel ve nicel ölçütlerinin ortaya konulması amacıyla ardışık 4 mevsimi kapsayacak şekilde arazi çalışmaları ve yerinde gözlem yapılarak hazırlandığı, raporun Doğal SİT Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslarda belirtilen usul ve esaslara uygun olduğu, .... belirtilerek .... I. Derece Doğal Sit Alanı Olarak ilan edilen, İstanbul ili, Sarıyer İlçesi, Tarabya Mahallesi, 1108 ada, 10 parselin koruma statüsünün Komisyonumuzca ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak değiştirilmesine, kararın onaylanmak üzere Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne gönderilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir...” İller Bankası’nın, Tarabya’da satın aldığı birinci derece SİT alanının imara açılmasına ilişkin işlemler halen devam ediyor. 17 Aralık operasyonu sürecinde, işlemler askıya alınmıştı. Ancak, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından arsalarla ilgili çalışmalar da yeniden başladı. Bu arsalar arasında İller Bankası’nın Tarabya’daki arsası da bulunuyor. Arsanın imara açılması ile birlikte, milyonlarca liralık bir rant ortaya çıkmış olacak.
365 gün yerine 43 günde rapor
Tarabya’daki İller Bankası arsası için rapor hazırlayan isimler, Urla villalarının inşa edildiği arsaları, birinci derece SİT alanından çıkaran bilirkişi heyetinden oluştu. Heyet, bir yıl içinde ve dört mevsim dikkate alınarak hazırlanması gereken raporu ise 43 gün içinde tamamladı.
URLA’DA NE YAPILMIŞTI?
Kamuoyunda Urla Fezlekesi olarak nitelendirilen dosyada, İzmir’in Urla ilçesinde inşa edilen ve Başbakan Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen villaların arsaları ile ilgili de ilginç değerlendirmelere yer verilmişti. İzmir’in Urla ilçesindeki kaçak villaların olduğu bölgenin doğal SİT alanı derecesinin değiştirilmesi için, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Naime Arslan, Prof. Dr. Atila Ocak, Yardımcı Doç. Dr. Ünal Özelmas komisyon üyesi olarak görev yapmış, hazırlanan raporun altına imza atmışlardı. Fezlekenin internette yayınlanmasının ardından rapor hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Atila Ocak, alanın 1. derece SİT’lik durumunun kalmadığını bu nedenle 3. dereceye dönüştürülmesi için rapora imza attıklarını, raporlarının arkasında olduklarını, dünyada bu işte uzman hangi kişiyi getirseler bu yönde karar vereceğini öne sürmüştü. Urla fezlekesinde ise, rapor için hocalara rüşvet verildiğine yönelik iddialar yer almıştı.