Utandıran kareler ! - Foto

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Utandıran kareler ! - Foto

Son tespitlere göre 1 ve 12. yüzyıllara ait 8 binin üzerinde mezar taşının bulunduğu Selçuklu Mezarlığı'nda taşlar birer birer yok oluyor.

İŞTE YOK OLMAYA YÜZ TUTAN İSLAM ESERLERİ - TIKLAYIN

Bitlis'in Ahlat ilçesi Tarihi Kültürel Değerleri ve Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, acil müdahale edilmediği takdirde Selçuklu Mezarlığı'nın tarihe karışacağını belirtti. Pirhasanoğlu, Selçuklu Mezarlığı'nın dünyanın en büyük İslam mezarlığı olduğunu kaydederek, ''Buradaki mezar taşları 210 bin dekar alanı kaplamaktadır. Burada bulunan mezar taşları Orhun Abideleri'nin İslamlaştırılmış şeklidir. Unutmayalım ki Türk dili, tarihi, edebiyatı, sanatı ve töresi hakkında önemli bilgiler veren ilk Türk yazılı belgeleri, Orhun Abideleri dediğimiz mezar taşlarıdır'' dedi. Bu gibi değerlerin korunması gerektiğini vurgulayan Pirhasanoğlu, şunları söyledi: ''Selçuklu Mezarlığı da korunması gereken yerlerin başında yer alır. Ancak iyi koruyamadığımız için burası yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Mezarlıkta bulunan ve Ahlat Taşı ile işlenmiş, her biri bir sanat harikası olan mezar taşları yosun ve likenlerle kaplı durumda. Taşların üzerindeki yosun ve likenler bir an önce temizlenmelidir. Çünkü bunlar taşları yavaş yavaş yok ediyor. Bazı taşlar ortadan ikiye bölünmüş durumda. Taşların dörtte biri yok olmuş, bir kısmı ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya, doğa şartları taşları tahrip ediyor. Bir an evvel çözüm üretilmez ise Selçuklu Mezarlığı tamamen yok olacak.'' ''Akdamar kilisesine verilen önem Selçuklu Mezarlığı'na da verilmeli'' diyen Pirhasanoğlu, ''Burası bizim özümüz, kültürüz ve her şeyimiz konumundadır. Unutulmamalıdır ki Türkiye halkı önce Ahlatlıdır. Sonra Rizeli, Kayserili, Yozgatlı, İstanbullu, Ankaralıdır. Çünkü Anadoluya ilk ayak bastığımız topraklar buralardır ve tüm ülkenin atalarının mezarları Selçuklu Mezarlığı'ndadır. Dolayısıyla burayı korumak hepimizin görevidir'' diye konuştu. Dernek olarak Selçuklu Mezarlığı için yapılan çalışmaları ve projeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Pirhasanoğlu, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın buraya yönelik büyük bir projesi olduğunu biliyoruz. Hatta bu bağlamda mezarlığın etrafında bulunan ve şahıslara ait araziler kamulaştırıldı. Tamamı Mezarlığa dahil edilecek, ancak mezarlığın en büyük ve asıl sorunu taşlarının yok olmak üzere oluşudur. Önce taşlar korunmalıdır ki mezarlık ayakta dursun. Yoksa taşlar yok olduktan sonra yapılan kamulaştırmanın da bir anlamı olmaz.'' AA
<< Önceki Haber Utandıran kareler ! - Foto Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER