''Özel
banka parasını zimmete geçirmek'' ve ''nitelikli
dolandırıcılık'' suçlamasıyla görülen
davanın 4. duruşmasına, Cem
Uzan ile annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Akay Uzan katılmazken, 18
sanıktan 10'u hazır bulundu.
Mahkeme Heyeti Başkanı
Ertuğrul Tokalakoğlu, 14 Ekim'de
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının dilekçesiyle sanık
Cem Uzan hakkında,
yurt dışına kaçmış olması sebebiyle, yokluğunda
tutuklama kararı verilmesi ve kırmızı bülten düzenlenmesinin talep edildiğini, yapılan değerlendirme sonucunda Uzan'ın yokluğunda tutuklanmasına karar verildiğini kaydetti.
Kararın sanık vekillerine tebliğ edildiğini belirten Tokalakoğlu, karara ek olarak söz konusu sanığın Türkiye'ye iadesi amacıyla uluslararası düzeyde aranması için kırmızı bülten düzenlenmesine karar verildiğini vurguladı.
Söz alan Uzan'ın avukatı Mehmet Ferhat Ünalan, yokluktaki tutuklama kararının kendilerine tebliğ edildiğini, ancak kırmızı bülten düzenlenmesiyle ilgili ek kararın ulaşmadığını aktardı.
Mahkemeye sunduğu 8 sayfalık
itiraz dilekçesiyle gıyabi tutuklama kararına itiraz eden Ünalan, müvekkili hakkında yoklukta tutuklama kararı verilebilmesi için kaçak sayılma kararı alınması gerektiğini, bu kararın da olmadığını söyledi.
TMSF vekili Ahmet
Barut, Ünalan'ın itiraz sebeplerinin kendilerine göre yerinde olmadığını, Uzan'ın yurt dışına kaçtığının açıkça belli olduğunu ve resmi makamların bunu doğruladığını kaydetti.
Barut, hakkındaki yurt dışına çıkış
yasağına uymayan sanık hakkında
mahkemenin verdiği kararın yerinde olduğunu, bunun, kaçak sayılma kararı yerine geçeceğini belirtti.
Cumhuriyet
Savcısı Selamettin Celep, sanık Cem Uzan'ın yurt dışına kaçtığına dair maddi delillerin bulunduğunu, mahkemenin gıyabi tutuklama kararında usul ve yasaya aykırı bir durum olmadığını, bu nedenle itirazın reddedilmesini istedi.
Savcı Celep, itirazın değerlendirilmek üzere İstanbul 1. Ağır
Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini de talep etti.
-ARA KARAR-
Verilen aranın ardından kararı açıklayan Mahkeme Heyeti, Uzan hakkında verilen yokluğunda tutuklama kararının yerinde olduğuna hükmederek, sanık avukatı Ünalan'ın itiraz dilekçesi ilgili yasa uyarınca yerinde görülmediğinden, itirazın incelenmek üzere İstanbul 1.
Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.
Sanık Cem Uzan hakkındaki gıyabi tutuklama kararının sürdürülmesini kararlaştıran Mahkeme heyeti, kırmızı bültenle aranması ve yakalandığında Türkiye'ye iadesi için yapılan işlemlerin sonucunun beklenmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti ayrıca, sanıklar Tahsin
Öztürk, Melahat Uzan ve Ayşegül Uzan'ın yurt dışına kaçıp kaçmadıklarının araştırılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
-UZANLAR HAKKINDAKİ ''DOLANDIRICILIK'' DAVASI-
Öte yandan, aynı mahkemede ''zimmet'', ''dolandırıcılık'' ve ''devlete karşı dolandırıcılık'' suçlamalarıyla görülen davaya Cem Uzan,
Kemal Uzan,
Yavuz Uzan, Murat
Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan katılmazken, 34 sanıktan 19'u hazır bulundu.
Mahkeme Heyeti, sanıklardan Kemal Uzan,
Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın gıyabi
tutuklu olarak arandıklarını ve henüz yakalanamadıklarını bildirdi.
TMSF vekili
Abdülkadir Koçak, gıyabi tutuklu olarak yargılanan sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın da kaçak sayılmalarını ve mallarına
tedbir konulmasını talep ettiklerini bildirdi.
Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep, Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan hakkında mahkeme tarafından konulan tedbirler ve TMSF idaresince malları hakkında 6183 sayılı yasaya göre işlemlerin yürütüldüğü ve
soruşturma safhasında tedbirlerin alındığı bilindiğinden, bu konuda yeniden tedbir uygulanmasına dair katılan kurum talebinin reddedilmesi istedi.
Mahkeme Heyeti, sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın yakalandıklarında bu dava dosyasıyla ilgili olarak da savunmalarının alınmasına karar verdi.
Mahkeme ayrıca, Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın mallarına tekrar tedbir konulması husussundaki taleplerin yerinde olmadığını karara bağlayarak, duruşmayı erteledi.