Uzanların yaptığı yenilir yutulur gibi değil!

Uzan ailesinin yaptığı yolsuzluğun boyutu ve yöntemi ortaya çıktı.

Uzanların yaptığı yenilir yutulur gibi değil!

  • Uzan ailesinin 6 milyar dolarlık yolsuzluk yaptığı ve parayı aşama aşama yurtdışına kaçırdığı tespit edildi.
  • Devlete 230 milyarlık dava açtılar, fakat 30 milyon dolar daha borçlu çıktılar.
  • Türkiye, Uzanlara karşı sınır ötesi finans operasyonu başlattı ve alacakları tahsil etme peşinde...
  • Cem Uzan'ı Türkiye'ye iade etmeyen Fransa'da Sarkozy'in Uzan'a referans olduğu belirtildi.

Sabah'ta yer alan habere göre; Dünya literatürüne girecek yolsuzluğun ardından Türkiye'ye karşı açtıkları 230 milyar dolarlık tahkim davalarını tek tek kaybeden Uzan ailesine karşı sınır ötesi finans operasyonu başlatıldı. Tahkim davalarını kaybeden Uzanlar, uluslararası mahkeme kararlarının iptali için baba Kemal ve kardeş Hakan Uzan'ın yaşadığı Ürdün'de yeni bir dava açtı. Bunun üzerine geçen hafta Başbakanlık'ta bir araya gelen devletin ilgili kurumları, Uzan sorununu yeniden masaya yatırdı. Toplantıda "Ürdün'de açılan davalara yanıt vermeye gerek yok." sonucuna ulaşıldı. "TMSF ve Enerji Bakanlığı'nın yaptığı değerlendirmelerin ardından borçların tahsili için çalışmaya devam." denildi. 

8 MİLYAR DOLAR BORÇ 
Toplantılarda Uzanlar'ın yaptıkları yolsuzluk boyutuna ilişkin ilginç bilgiler de verildi. Yetkililer, ailenin İmar Bankası'na el konulması sürecinde hafızalara kazınan "Dolar ve marka yüksek faiz" sloganı ve tuttukları çifte bilançolarla 6 milyar dolarlık (12 milyar TL) yolsuzluk yaptığı ve banka kayıtlarında hiçbir şekilde bu paranın izine rastlanmadığını belirtti. Uzanların bu parayı İmar Bankası'nı yönettikleri süreçte aşama aşama yurtdışına kaçırdıkları tespit edildi. Ailenin yurtdışında bilinen servetinin 2 milyar dolar değil en az 8 milyar dolar (16 milyar TL) olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra İmar Bankası operasyonu'nun devlete 12 milyar dolarlık yük getirdiği belirtilirken Uzanlar'a ait Telsim ve çimento fabrikaları ile diğer şirketlerin satışına rağmen ailenin Türkiye'ye halen 8 milyar dolarlık borcu olduğu vurgulandı. Uluslararası boyutta bu paranın tahsili için icra takibi yapılıyor. 

500 BİN $ TAHSİL EDİLDİ 
Sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtıkları davada Türkiye'den 170 milyar dolar isteyen Uzan ailesi, bir kuruş alamadı. Üstüne avukatlık masrafları nedeniyle devlete 30 milyon dolar daha borçlandı. Yurtdışında kurduğu hukuk timi ile bu paranın peşine düşen Enerji Bakanlığı, Polonya'da Uzanlar'a ait ilk ilk yurtdışı varlığa ulaştı. Uzanlar'a ait olduğu tespit edilen CNH şirketinden geçen yıl yaklaşık 4.5 milyon dolar (9 milyon TL) tahsil edildi. Takip sonucunda geçen hafta yarım milyon dolar (1 milyon TL) daha tahsil edilerek Enerji Bakanlığı hesaplarına geçti. Böylece toplam tahsilat 5 milyon doları (10 milyon TL) buldu. Yetkililer, yurtdışından tahsil edilen 5 milyon doların rakam olarak küçük olsa da Uzanlar'ın servetine ulaşacak kapıyı aralamak için önemli olduğunu belirterek, "Girişimler başarılı sonuç verirse Uzan'ın milyarlarca dolarlık borcunu tahsil edebiliriz." dedi. 

SAHTE İSİMLERLE... 
Kemal ve Hakan Uzan'ın yaşadığı Ürdün ve Amman'da milyarlarca dolarlık yeni yatırımlara imza attığı belirlendi ve yeni bir sigara fabrikası kurduğu tespit edildi. İnterpol'le aranan Hakan Uzan'ın sahte isimler ve kimliklerle sık sık Amman'a geçtiği bilgisi verildi. 

REFERANSI SARKOZY 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Adil yargılandı" kararına rağmen, Fransa'da siyasi sığınma hakkı ile yaşayan ve Türkiye'ye iade talebi bekletilen Cem Uzan'ın Fransa'da ilginç bağlantısı ortaya çıktı. Ülkenin zengin ve lüks mekânlarında poz veren ve magazin gündeminden düşmeyen Cem Uzan'ın, Fransa'nın eski lideri Sarkozy döneminin İçişleri Bakanı Claude Gueant'ın referansı ile Fransa'da kaldığı belirlendi. Türkiye'nin iade istemine rağmen siyasi sığınma hakkı başvurusu uzatılan Cem Uzan, Türkiye'ye iade edilmiyor. 

230 MİLYAR DOLAR İSTEYİP BORÇLU ÇIKTILAR
Uzanlar'ın Türkiye aleyhine açtığı 4 tahkim davası dünyanın en yüksek meblağlı davaları arasında ilk 11'in içinde yer aldı. 
Uzanlar'ın Türkiye aleyhine AİHM'de açtığı 170 milyar dolarlık dava reddedildi. 
Telsim'in Vodafone'a satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye aleyhine açılan 19 milyar dolar dava reddedildi. 
ÇEAŞ ve Kepez'e haksız el konulduğu iddiası ile açılan 10.1 milyar dolarlık dava reddedildi. 
Uzanlar davalardan faiziyle 230 milyar dolar talep etti. Türkiye'ye yaklaşık 30 milyon dolar yargılama gideri ödemeye mahkûm edildi. 

<< Önceki Haber Uzanların yaptığı yenilir yutulur gibi değil! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER