Bayram ve yaz tatil nedeniyle oluşacak trafik yoğunluğuna dikkati çeken uzmanlar, özel araçlarıyla tatile çıkmaya hazırlanan sürücelere önemli uyarılarda bulundu.
İleri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay, yaptığı açıklamada, öncelikle araç bakımlarının tamamlanmadan uzun yola çıkılmaması gerektiğini söyledi.
Akçay'ın sürücülere yönelik tavsiyeleri şöyle:
- Aracınızın, klasik bakımlarını yaptırın.
- Yola çıkmadan lastik diş derinliklerini ve havalarını kontrol edin. Klima ve havalandırma sisteminin çalıştığından emin olun.
- Yola sabah erken saatlerde çıkın. Mola yerlerini önceden belirleyin. 2 saatte bir veya her 150 kilometrede 15 dakika mola verilmesi gerektiğini unutmayın.
- Araçta klimanın yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin. Sürekli klima açık gitmeyin, aracı 30 dakika da bir havalandırın.
- Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Ağır yiyeceklerden uzak durun.
- Tatil sebebiyle trafik artıyor ve birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirler arası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.
- Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün.
- Kısa farlarınızı gece - gündüz açık tutun. Hız limitlerine uyun.
- Emniyet kemerini takın ve arka koltuklardakiler de dahil tüm araç içindekilere taktırın.
- 12 yaşın altındaki çocukları boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta taşımayın.
- Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmayın. Parfüm, gözlük ve çakmaklara dikkat edin. Yarım litrelik su şişesinin kaza esnasında 40 kiloluk ağırlıkla kafanıza çarpabileceğini unutmayın.
- Uyku getirebilecek ilaçlardan uzak durun.
- Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.
"Oruç tutan sürücülerin daha dikkatli olması gerekiyor"
Yaklaşan ramazan öncesinde, oruçlu olarak uzun yolda otomobil kullanmaya hazırlanan sürücülere de tavsiyelerde bulunan Onur Akçay, şunları söyledi :
- Oruç tutan sürücülerin uyku düzenini sahura göre ayarlaması ve en az 7 saat uyuması gerekiyor.
- İftarda ve sahurda bol sıvı ve özellikle su tüketilmeli.
- İftar saatinden 90 dakika öncesi en tehlikeli zaman. Mümkünse bu saatlerde araç kullanmayın, kullananların hızlarını çok fazla düşürmesi gerekiyor.
- Oruç sürücüler üzerinde dikkat kaybı, yorgunluk hissi, halsizlik, sinir gibi etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle oruç tutan sürücülerin günde 5 – 6 saatten fazla araç kullanmamaları gerekiyor.
- Oruç tutan birçok sürücü olduğu için trafikte stres ortamı sıcak havanında etkisiyle artabilir. Sürücülerimiz bunu unutmamalı ve normal zamanlardan daha anlayışlı olmalı.
- Sigara kullanan kişilerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Özellikle iftar saati yaklaştıkça halk arasında “sigara sıkması” olarak bilinen nikotin eksikliğinin verdiği stres en üst seviyeye çıkıyor.
- İftardan sonra araç kullanmak için en az 60 dakika beklenmeli. Özellikle uzun yolculuklarda bu süre daha da artırılmalı, yemekler daha hafif menülerden oluşturulmalı.
"Genç sürücülere direksiyonu vermeyin"
Karayolları Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, acemi sürücülerin uzun yolda araç kullanmasının sakıncalarına dikkati çekti.
Türkiye'de 20 milyonun üstünde ehliyetli sürücü ve 16 milyon civarında araç bulunduğunu kaydeden Güleç, "Anne ve babalar sürücü belgesini yeni almış ancak akan trafikte araç kullanmak için sabırsızlanan tecrübesiz çocuklarına araç teslim etmektedirler. Bunun için en uygun zamanın yaz tatilleri ve Anadolu yolları olarak düşünen anne ve babalar bu konuya çok dikkat etmeli" ifadesini kullandı.