Kararı
Yargıtay'da temyiz edeceklerini belirten
Karahasanoğlu,
Türkiye'de iç hukuk yollarının tıkanması halinde konuyu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (
AİHM) taşıyacaklarını belirtti.
Vakit Gazetesi Yazarı Asım Yenihaber'in 2003 yılında yazdığı "
Onbaşı olamayacakların
general olduğu
ülke" başlıklı yazısına karşı açılan
davada aralarında
Yaşar Büyükanıt,
İlker Başbuğ,
Saldıray Berk, Hurşit
Tolon, Şener
Eruygur,
İbrahim Fırtına,
Fevzi Türkeri,
Özden Örnek, Aslan Güner'in de bulunduğu 312 generalin açtığı dava sonuçlandı. Davadan çıkan 1,5 milyon liralık tazminat kararını değerlendiren Vakit Gazetesi
köşe yazarı Ali
İhsan Karahasanoğlu, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirtti. Kararın kendilerine ulaşmasının ardından Yargıtay'a temyiz haklarını kullanacaklarını belirten Karahasanoğlu, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin karı bozacağına inandıklarını belirtti.
Yargıtayın kararı bozması halinde olayın tekrar yerel mahkemeye döneceğini ancak aksi durumda Türkiye içinde hukuk yollarının sona ermesi halinde konuyu AİHM'e götürmeyi düşündüklerini belirten Karahasanoğlu, "Prensip olarak olarak bizi bu güne kadarki davalarda AİHM'e gitmedik. Ama bir sembolik olay bu. Sembolik olayda belki gitmeyi düşünebiliriz. Evvelki kararlarda 5 -10 milyarlık kararlarda sineye çektik. 'Türkiye'yi bir dosyada daha davalık yapmayalım' dedik. Bu işin yükü çok aşan bir karar çok astronomik bir karar." diye konuştu.
Türkiye'de şimdiye kadar bu kadar ağır bir cezanın verilmediğini aktaran Karahasanoğlu, "Kesinlikle Türkiye'de en yüksek karar bu.
Fatih Altaylı,
Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin 7'sine birden çok açık ve net olarak üyelerin tamamını kastedecek şekilde 10'ar milyardan 70 milyara hükmetmişti. Belki 1 tane 2 tane daha böyle hakaretler vardır. Ama 100 milyarın üzerinde ya da bu günkü parayla 100 bin liranın üzerinde kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti'nde bir
manevi tazminat kararı, gerek yazılı gerek televizyon ve internet olsun hiçbirinde şu ana kadar verilmiş bir karar yok." ifadelerini kullandı.
CİHAN