Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşa 300 dolar karşılığında sattığı kartlı doğalgaz sayaçları şimdi de 406 lira karşılığında yeniden mekanik sayaçlarla değiştirilmek isteniyor. Vatandaş Başkentgaz'ı suçlarken, şirket yönetimi EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ’ı suçluyor.
1 MİLYONU ÖN ÖDEMELİ
Ankara'daki yeni sayaç kavgası doğalgaz dağıtımının özelleştirilmesi sonrasında patlak verdi. Bu ihaleyi kazanan Torunlar Gıda, Başkentgaz ile 1,5 milyon aboneye hizmet vermeye başladı. Ankara’da abonelerin yaklaşık 1 milyonu kartlı, 500 bini ise mekanik doğalgaz sayacı kullanıyor.
BANA DA PEŞİN SATIN
Bugün Gazetesi'nin haberine göre kartlı sayaç kullananlar, ön ödemeli olarak istediği miktarda doğalgazı önceden satın alarak daha sonra olabilecek zamlardan kurtuluyor. Mekanik yani faturalı doğalgaz sayacı olanlar ise zamlı faturayı ödemek zorunda kalıyor. Özelleştirme öncesine kadar kartlı sayaç abonelerinin peşin alımlarında sorun yaşanmıyordu. Ancak özelleştirme sonrası işletmenin özel şirkete geçmesi zararın üstlenilmesi sorununu ortaya çıkardı. Başkentgaz, ön ödemeli gaz satışından zarar ettiğini belirterek EPDK, Enerji Bakanlığı ve Botaş’a yazı gönderip zararının karşılanmasını ya da kendisine de peşin doğalgaz satılması talebinde bulundu. Ancak bu talep karşılanmadı.
ZORLA DEĞİŞİM GİRİŞİMİ
Bunun üzerine Başkentgaz’ın zarardan kurtulmak için kartlı sayaçları faturalı sayaçlarla değiştirmek için harekete geçtiği, değiştirme bedeli olarak da toplamda 406 lira para istediği bildirildi. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, vatandaşların sayaç değiştirilmeye zorlandığını iddia ederken, tüketici kanununa göre böyle bir zorlama yapılamayacağını söyledi. Dernek bugün bu konuda basın açıklaması yapacak.
50 MİLYON LİRA ZARAR İDDİASI
Başkentgaz şirketi, vatandaşların sayaç değişimine karşı çıkması üzerine yeniden EPDK, Enerji Bakanlığı ve Botaş’la görüşüp vatandaşa tanınan peşin doğalgaz alabilme yetkisinin şirkete de tanınmasını ya da vatandaşa metreküp yerine TL üzerinden peşin satış yapma yetkisi istedi. Ancak sorunun henüz çözülemediği belirtiliyor. Şirkete göre doğalgaza yapılan her yüzde 10’luk zam, peşin doğalgaz satışları nedeniyle şirketin yaklaşık 50 milyon lira zarara uğramasına yol açıyor.
Bugün