Özellikle yılbaşından bu yana bazı sebze ve meyve fiyatlarındaki artış yüzde 300’leri buldu. Son zamanlarda yükselen enflasyonda, gıda fiyatlarının etkisi giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında enflasyon yüzde 9,32’ye çıktı. Ancak temel gıda fiyatlarındaki artış, enflasyon oranının çok üzerinde. Genel enflasyona en yakın ürünler yüzde 12 ile dana eti, balık ve yoğurtta yaşandı.
Son dönemde bazı bakanların gıda fiyatlarının enflasyon sepetindeki yüzde 25’lik etkisinin değiştirilmesi tekliflerinin de bu sebeple gündeme getirildiği konuşuluyor.
GENEL ARTIŞ YÜZDE 50
Genel meyve ve sebze fiyatlarındaki artış yüzde 50’yi aşarken, limonun tane fiyatı bir liraya, kilosu ise 10 liraya yükseldi. Kayısı, kiraz, incir gibi meyvelerdeki artış oranı da yüzde 300’e yaklaştı. Bazı gıdalardaki bu artışlar enflasyonun neredeyse 30 kat üstünde.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yılın ilk 7 ayında genel meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 50’ye ulaşan bir artış görmenin mümkün olduğunu kaydetti. İbrahim Yetkin, “Temel gıdaları tek tek kaleme aldığımızda, örneğin kayısı, kiraz, fındık, şeftali, limon gibi ürünlerdeki artış yüzde 300’lere dayanmış durumda” dedi.
İTHALAT KAPANINCA ET FİYATLARI ARTIYOR
Ramazan ayında artan et fiyatları ‘Piyasada et krizi var’ tartışmalarına neden olmuştu. Sektör temsilcileri artan et fiyatlarına devletin müdahale etmesini ve canlı dana ithalatının yapılmasını istemişti.
İtina Gıda Pazarlama ve Satış Müdürü Halil Tosun, “Hammadde maliyetinin yükselmiş olması ve devlet politikası olarak canlı hayvan ithalatının açılıp açılmayacağının belirsiz olması bu artışlara neden olmuştur. Önümüzdeki dönemde Kurban bayramı yaklaştığı için fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz” yorumunu yaptı.
FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDECEK
Bir ay sonra Rusya’ya başlayacak olan gıda ihracatı, artan gıda fiyatlarını daha da artırıyor. Perakendeciler Derneği Başkanı Mustafa Altunbilek, “Bundan sonra Rusya’ya yapılacak olan ihracatla birlikte bazı gıda ürünlerinde fiyat artışları yaşanacaktır. Özellikle beyaz et, meyve sebze fiyatlarında bir artış bekliyoruz” diye konuştu.
Süt ihracatı yapan girişimci Mehmet Yıldırım’a göre süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışı da devam edecek. Yıldırım ekim ayı başında süte yüzde 2-3 civarında bir artış beklendiğini açıkladı.
2014 yılı gıda fiyatlarındaki artışsa şöyle;
RUSYA FİYATLARI DAHA DA ARTACAK
Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceği tartışmalarına TZD Başkanı İbrahim Yetkin’de katıldı. Yetkin, “Söz konusu ürünlerde artışlar devam edecek gibi görünüyor.
Özellikle eylül-ekim ayında Rusya’ya yapılan sebze meyve ihracatı başladığında iç piyasada ciddi bir fiyat artışı yaşanacak. Türkiye’de 45 milyon ton meyve sebze üretiliyor olsa bile, ihracat yapılınca fiyatlarda bir artış gözlenecektir” ifadelerini kullandı.
LİMONUN TANESİ BİR LİRA
Bugün'ün haberine göre, limon bugün seyyar satıcılarda bile tanesi bir liraya satılıyor. Marketlerde kilosu 10 liraya kadar çıkan limon, sadece damaklara değil, ceplere de ekşi bir tat bırakıyor. İstanbul Meyve-Sebze Komisyoncuları ve Tüccarları Dernek Başkanı Burhan Er, dünyaya limonu ihraç eden Arjantin’de yaşanan üretim eksikliği nedeniyle Türkiye’de limona olan talebin arttığını anlattı. Geçen sene halde kilosu 2 lira olan limon şimdi hallerde 8 liraya, marketlerde ise 10 liraya satılıyor.