Prof. Dr. İhsan Karaman Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı: "Ülkemizde tarih boyunca herhangi bir alkol politikaları ve düzenleme yasası yoktu."
Yasaya göre, günün her saatinde alkol satışı yapılmayacak.
İhsan Karaman: "22 ile 06 saatleri arasında evet parakende satış yasağı geliyor. Buradaki temel espri yine bütün dünyada önerildiği gibi alkole ulaşımın azaltılması. Alkole ulaşımın. Siz ne kadar saat kısıtlaması yaparsanız o kadar az alınabilir."
Yeni alkol yasası içki satan işyerleri ilgili de önemli değişiklikleri kapsıyor. Özellikle içki satan iş yerlerinin okullara ibadethanelere ve öğrenci yurtlarına kapıdan kapıya mesafesinin en az 100 metre olması gerekiyor.
İşyerleri alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucularını kapalı bölümlerine koymak zorunda.
Alkollü içeceklerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yasaklandı.
Prof. Dr. Karaman: "Gençlerin rağbet ettiği yerlerde mesela spor müsabakalarında (ilersi) ya da konserlerde gençliğin akın akın gittiği konserlerde sponsor olurlar. Başlarında sürekli bangır bangır bir reklam vardır. Alkollü içki reklamı. O subliminal bir şekilde bu mesajlar beyine yerleşir. Ve zaman içerisinde alışkanlığı körükler. İşte bunlar toptan yasaklanmış durumda."
Alkole reklam yasağı sadece sponsorluklarla sınırlı değil. İşyerlerine içki reklamı bulunan tabelaları indirmek için 1 yıl süre verildi.
Karaman: "Yolda yürürken gördüğümüz bakkalların marketlerin tenteleridir. Veya tabelalarıdır. Evet. Veya kafeterya açık hava çay bahçesi gibi yerlerde tentelerdir güneşlik güneşlikler vardır. Bunların üzerinde çok sayıda alkollü içki reklamı ya da sponsorluğu vardı. Bunlar yasaklanıyor çünkü onlar insanlara her saniye 7 gün 24 saat bangır bangır reklam yapan bir mecraydı."
Alkol düzenlemesi kazaların önüne geçilmesi için dinlenme ve benzin istasyonlarındaki satışları da kapsıyor.
Yasaklara uymayanlara 5 bin TL'den 100 bin TL'ye varan cezalar verilecek.