Çökmek üzere olduğu için ziyarete kapatılan
Çanakkale Abidesi'ni müteahhitler onarmak istemiyor. '108 müteahhit çağırdık, hiçbiri gelmedi' diyen Bakan Koç kırgın:
Vatan millet denince konuşuyorlar.
Temelleri çürüyen, taşıyıcı kolonlarında korozyon oluşan abidenin en
küçük depremde
çökme tehlikesi bulunduğu için korktuğunu, güçlendirilmesi için aylardır uğraştıklarını kaydeden Koç, "İhaleye 108 birinci
sınıf müteahhit çağırdık, hiçbiri gelmedi. Vatan millet denince konuşuyorlar. Parası hazır. İnsan bunu aşk için yapar" dedi.
Abidenin altındaki, müze yapılması düşünülen bölüme geçen yıl 18
Mart törenlerinde girdiğini söyleyen Koç, "O müze gibi olan yere girdim ve korktum. Dehşete kapıldım. 'Bütün işleri bırakın, bir an önce buna çözüm üretin' dedim. Orası gerçekten berbat bir yer. Demir diye bir şey kalmamış. Mimarları mühendisleri hemen çağırdım.
Allah muhafaza, 3.5-4.0 büyüklüğünde deprem olsa yıkılır" diye konuştu.
Beton ve demirler bitmiş
Bugüne kadar bu tür yapılarda hemen üstüne sarma, dışına
destek yapıldığını anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun sağlam olmayacağına karar verdik. Biz alttan
sondaj usulüyle girip, yeni direkler yapacağız. Taşıyıcı direklerin yalnız dışının değil, içinin de, toprağın altındaki kısmın da çöktüğü kanaatindeyiz. Beton ve demirler tamamen bitmiş durumda. Bakan olmak, bir işle ilgilenmek budur. Sonra bunu görev bilerek hemen gereğinin yapılmasını istedik. Şu an oradaki taşıyıcı sistemin hiçbirine güvenimiz yok. Oranın mimarına da sorduk, 'Benim zamanımda deprem yönetmelikleri ve izolasyon meselesi bu kadar gelişmemişti' diyor. Bence de haklı. 1
8 Mart'a yetiştirmeye çalışıyoruz. Allah korusun da bu aralar bir deprem olmasın."
Umut 2. sınıf müteahhitlerde
Birinci sınıf müteahhitlerin güçlendirme projesine ilgi göstermemesine sitem eden Bakan Koç, "Üzülerek bir şeyi söylemek istiyorum. Projeyi hazırlayıp statik hesaplamalarını yaptırdık. Rölövelerini hazırladık. Parası hazır.
Müteahhitler Birliği'nden 108 birinci sınıf müteahhidi çağırdık. Ama ihaleye hiçbiri gelmedi. Şimdi ikinci sınıf müteahhitler çağıracağız" dedi.
Milliyet'e teşekkür
Milliyet'in abidenin tamaml
anması için 1958'de açtığı
bağış kampanyasını hatırladığını ve o dönemde gösterilen duyarlılığın önemli olduğunu kaydeden Koç, "O paralar halktan
kuruş kuruş toplandı. Milliyet çok büyük gayret göstermişti. O zaman ilkokul 4 ya da 5'inci sınıftaydım. miktarından emin değilim ama, ben de para göndermiştim" diye konuştu.
Onarım değil makyaj yapıldı
Her yıl "
18 Mart Çanakkale Zaferi" anma törenlerinin yapıldığı Çanakkale Şehitler Abidesi'nin bugüne kadar dış görüntüsüne önem verildi. 1995'ten bu yana dış cephede birçok
restorasyon yapıldı, ama abidenin taşıyıcı sistemine hiç müdahale edilmedi. Yapıya son 'restorasyon makyajı' 2004'te yapılmıştı. Her yıl Baş
bakan dahil olmak üzere devletin üst düzey yöneticilerinin bulunduğu binlerce kişi çökme tehlikesi bulunan abidenin önünde duruyor.
İTÜ'DEN TEKNİK RAPOR
Abidede yoğun bozulma gözlendi
Yaklaşık bir ay önce ziyarete kapatılan Çanakkale Abidesi için acil
eylem planı geliştiren
Kültür ve
Turizm Bakanlığı,
İstanbul Teknik Üniversitesi'ne güçlendirme projesi yaptırdı.
Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Kaya Özgen ve Dr.
Haluk Sesigür tarafından yerinde yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan
teknik raporda şu ifadeler yer aldı: "Yapı taşıyıcı sisteminde yapılan incelemede döşeme alt yüzünde, kirişlerde ve ayakları birbirine bağlayan bağ kirişlerinde korozyondan kaynaklanan yoğun bir bozulma gözlenmiştir... Yapısında meydana gelen hasarlar, bozulmalar onarılabilir. Önerilen iyileştirme çalışmalarının yapılması durumunda abidenin taşıyıcı sisteminin güvenliği bu tür yapılardan beklenen güvenlik düzeyinde olacaktır."