Adalet Bakanı Mehmet Ali
Şahin,
AK Parti ile MHP'nin, Yükseköğretim Kanununun ek 17. maddesinde yapılacak değişikliklerden geri adım atmadığını ifade ederek, ''Başka bir değişiklik çalışması yapılmadığı sürece her iki grubun da arkasında durması gereken bir
tekliftir. 'Vazgeçtiler' değerlendirmeleri isabetli değildir'' diye konuştu.
Şahin,
TBMM'de, AK Parti grubu öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, ''Yükseköğretim Kanunun ek 17. maddesinde değişikliğin olmaması halinde, çarşafla da üniversiteye girilebileceği'' yönündeki endişesinin hatırlatılarak, ''Ek 17. maddenin rafa kalktığı yönünde kuşkular var.
Tablo nedir?'' şeklindeki bir soru üzerine Bakan Şahin, Ek 17. maddede değişiklik öngören
kanun teklifinin, TBMM
Milli Eğitim,
Kültür, Gençlik ve Spor
Komisyonunun gündeminde olduğunu anımsattı.
Şahin, Komisyon Başkanının bunu kısa sürede gündeme alacağını düşündüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
''O değişiklik;
Anayasa değişikliği konusunda mutabakat sağlayan AK Parti ile MHP'nin müştereken hazırlayıp verdiği bir tekliftir. Dolayısıyla iki siyasi parti arasındaki bu mutabakatın, 17. maddedeki değişikliğe de yansımış halidir. Daha doğrusu, o teklifi imzalayan arkadaşlar olarak, grup olarak aramızda başka bir değişiklik çalışması yapılmadığı sürece her iki grubun da arkasında durması gereken bir tekliftir. O nedenle, 'Ondan vazgeçtiler' değerlendirmeleri isabetli değildir.
Ancak başka önerilere de açık olunduğu şekilinde açıklamalar yapılmıştır. Tabii ki muhalefet partilerinin de buna katkıları olacaksa
komisyonda bu değişiklik teklifi görüşülürken, makul, mantıklı tekliflerini ortaya koyarlarsa, sorunu daha iyi şekilde çözecek bir önerileri gelirse, herhalde komisyonda bunlar da ele alınabilir diye düşünüyorum.''
''GERİ ADIM ATMIŞ DEĞİLDİR''-
Bir gazetecinin, ''(17. maddede değişikliğe gerek yok, Anayasada yapılan değişiklik, üniversitelerde sorunu çözmeye yeterlidir) şeklinde görüş var. Buna katılıyor musunuz?'' sorusuna da Adalet Bakanı Şahin, ''O tür görüşte olanlar da var kuşkusuz. Onlara da saygı duyuyorum. Ama şu anda ortada görünen bir gerçek var ki
Anayasa değişikliğini gerçekleştiren iki siyasi partinin üstünde uzlaşarak
Meclise gönderdikleri ve şu anda komisyonda bekleyen bir değişiklik teklifi var. O tekliften hiçbir siyasi parti geri adım atmış değildir ama 'Onu daha mükemmel hale getirelim' diye de diğer siyasi partilere de çağrıları vardır'' karşılığını verdi.
Mehmet
Ali Şahin, ''Anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra yasanın görüşülmesi belli bir süre alacak, bu sürede üniversite rektörleri, Anayasadaki değişiklikleri doğrudan uygulayabilirler mi?'' sorusunu ise ''O soruların muhatabı ben değilim'' diye yanıtladı.
-''YANGINA KÖRÜKLE GİTMEYECEK KADAR AKILLI''-
9. Cumhurbaşkanı Süleyman
Demirel'in, ''Istırap içindeyim'' açıklamalarını ise Bakan Şahin, ''
Allah şifa versin, kendilerine sağlıklar diliyorum'' diye değerlendirdi.
''Demirel'in görüşlerine katılıp katılmadığına'' ilişkin ise Şahin, ''Sayın Demirel, eski bir
cumhurbaşkanımız, siyasetçimizdir. Yangına körükle gitmeyecek kadar akıllı bir siyasetçidir, devlet adamıdır. Sadece bunları söyleyeyim'' dedi.
-''BİR AN ÖNCE MECLİS BAŞKANLIĞINA VERİLİR''-
Adalet Bakanı Şahin, ''TCK'nın 301. maddesinin ne zaman gündeme geleceğinin'' sorulması üzerine de ''301 ile ilgili teklifin hazır olduğunu biliyorum. Ne zaman verileceği konusunu grup başkanvekillerimiz belirleyecekler.
Adalet Bakanlığı olarak biz katkımızı yaptık ve bir teklif oluştu. O teklif Meclis Başkanlığına bir an önce verilir diye düşünüyorum'' diye konuştu.
Şahin, bir soru üzerine de TCK'nın 301. maddesiyle ilgili MHP ile varılan bir mutabakat olmadığını bildirdi.
''301. maddede
dava açma izninin Adalet Bakanlığından alınıp, Cumhurbaşkanına verilmesi yönünde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına'' ilişkin soruya karşılık Bakan Şahin, ''Arkadaşlarımız öyle bir konuyu da gündemlerine aldıklarını ifade ettiler; benim duyduğum kadarıyla'' dedi.
AA