Öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar alan içi 0,15; alan dışı 0,12 olarak tespit edildi. Alan içi ve alan dışında uygulanacak bu 0,03'lük fark ağırlıklı orta
öğretim puan başarı (
AOBP) düşük öğrencide üç puan, yüksek olan öğrencide 15 puan etkileyecek.
YÖK'ten yapılan açıklamada, "Sonuçta alan dışı tercihlerde aynı soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık bir fark değil asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor. 8 ila 15 puanlık fark ortaya çıkacaktır." denildi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yeni
katsayı oranlarını alan içi 0,15 alan dışı 0,12 olarak belirledi. Söz konusu fark 8 ila 15 puanlık bir fark oluşturacak.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, yeni katsayı oranları belirlenirken yargı kararlarının gerekçelerinin dikkate alındığı belirtildi. Yeni üniversiteye giriş sisteminde, lise müfredatında alınan bilginin, doğrudan ölçülmesi ve sonuca yansıtılmasının sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Öğrencilerin gerçek başarısını esas alan bir ölçme ve değerlendirme sınavı getirildiği için, önceden öğrenci başarısını ölçmeyen sınav nedeniyle uygulanan katsayı farkının da
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun E:2010/148 sayılı dosyada, 18.02.2010 tarihinde verdiği karar ile belirlenen hukuken kabul edilebilir ölçülere getirilmesi benimsenmiştir." denildi.
Yeni kararın oluşturulmasında, yargı kararının gereğinin yerine getirilme zorunluluğu ve sistemin bütünlüğünü koruma kaygısının bir arada değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranların alan içi 0,15 alan dışı 0,12 olarak belirlendiği kaydedildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Alan içi ve alan dışında uygulanacak bu 0,003'lük fark, AOBP'si düşük öğrencide 3 puan, yüksek olan öğrencide 15 puan etkileyecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. 2009 yılında üniversitelerin Lisans Programlarına Yerleşen Adayların AOBP Sayısal Puanlarının Dağılımı Listelerinin incelenmesinden, zaten düşük puana sahip olan (50-70 arasındaki AOBP'ye sahip) ve
lisans programına yerleşen öğrenci sayısının çok düşük olduğu görülmektedir. Bu itibarla yığılma eski sisteme göre 70-100 puana sahip olan öğrencilerden olduğundan puan farkının yeni sistemde de yüksek AOBP'nin yığıldığı üst aralıkta yoğunlaşacağına dikkat edilmelidir. Sonuçta alan dışı tercihlerde aynı soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık ir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor 8 ila 15 puanlık bir fark ortaya çıkacaktır."
Sınavda 1 puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiğine işaret edilen açıklamada; bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında olduğu düşünüldüğünde, yerleştirme puanlarında meydana gelen 15 puanlık bir farkın ciddi bir farklılık doğurduğu vurgulandı.
Açıklamada, 15 puanlık farkın, 2009 yılı için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde 17 bin 381 ile 70 bin 694 arasında; SÖZ-2 puan türünde 4 bin 994 ile 85 bin 064 arasında, EA-2 puan türünde 15 bin 907 ile 122 bin 241 arasında değiştirdiği ifade edildi.
Karara 4 üyenin karşı oy kullandığı öğrenildi.