DMO'nun uyarısına rağmen, güvenlik gerekçesiyle son
ihalede
matbaaların
Ankara merkezli olma şartında ısrar eden
YSK, bugünkü uygulamasıyla çelişkiye düştü.
Oy
pusulası basım ihalesinde 3 günde ortaya çıkan 11 milyon liralık farkı izah edemeyen
Yüksek Seçim Kurulu'nun, aynı işi 2009'daki yerel
seçimlerde de bugünkü
fiyatın 14 katına
Helsinki merkezli bir
firmaya vermesi dikkat çekti.
Güvenlik nedeniyle oy basımı ihalesine girecek matbaaların Ankara merkezli olmasında ısrar ederek
rekabet koşullarının oluşmasını engelleyen YSK,
Finlandiya'lı şirkete oy pusulalarını bastırarak bugünkü uygulamasıyla çelişkiye düştü. İptal edilen ihaleyi 11 milyon TL indirimle kazanan Korza Yayıncılık'ın ise 1,5 yıl önce kurulduğu ve baş döndüren bir hızla büyüdüğü ortaya çıktı. Firmanın, 4 yıl önce '
naylon fatura' takibine uğrayan şirketin yan kuruluşu olduğu belirlendi.
PUSULA HELSİNKİ'Yİ GÖSTERDİ
Devlet Malzeme Ofisi'nin, 2009 yerel seçimlerinde kullanılacak
oy pusulası ve zarfları için YSK 'nın belirlediği şartname ile yaptığı ihaleyi 13 milyon 4 bin 846 YTL bedelle Helsinki'deki bir şirketin temsilcisi olan Damla Matbaa kazandı.
Kağıtların basımı Finlandiya 'nın başkenti Helsinki 'deki matbaada yapıldı. Seçimlerin
Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun 'un uyarınca YSK yetkilileri, kağıt hamurundan başlayarak zarfın ve pusulanın imaline ve teslim alınmasına kadar olan safhaları 1 ay boyunca yerinde inceledi. Dönemin YSK Başkanı Muammer Aydın'ın da aralarında bulunduğu yetkililer, her hafta Helsinki 'ye giderek
kontrol yaptılar.
GÜVENLİĞİ 3 YIL SONRA HATIRLADILAR
YSK'nın 3 yıl önce pusula basım işini yurtdışında yaptırması, 12 Haziran'daki seçimler için çıktığı ihaledeki şartlarının gereksiz olduğunu gözler önüne serdi. DMO'nun 'yüksek fiyat ve rekabet koşulları oluşmadı' gerekçesiyle yenilettiği ihale için katılacak firmalardan Ankara sınırları içinde faaliyet gösterme şartı arayan YSK, 2008'deki uygulamasıyla çelişti. 2007'de 4.5 milyon TL'ye oy pusulalarını bastıran YSK'nın 2008'de aynı işi 3 katı fiyatla 13 milyon TL'ye ihale etmesi yine soru işaretlerine neden oldu. Son 3 seçimde oluşan fiyat farkları ise
tavan yaptı. YSK'nın 12 milyon TL'ye verdiği ancak yenilenince 12'de 1 fiyata düşen son ihalesi Helsinki tercihiyle başlayan süreçte şaibeleri arttırdı.
NAYLON FATURA ŞAİBELİ ŞİRKET
Öte yandan gözler yenilenen ihaleyi şaşırtıcı indirimle kazanan Korza Yayıncılık firmasına çevrildi. 72 saat içinde verdiği teklifler arasında 12 kat fark olan Korza Yayıncılık'ın özellikle resmi ihaleleri alarak kısa zamanda büyüdüğü belirtildi. Kurulalı yaklaşık 1,5 yıl olmasına rağmen Ankara'nın sayılı ofset ve matba firmaları arasına giren Korza Yayıncılık'ın sahibinin aynı zamanda 3-4 yıl önce "naylon fatura" sebebiyle Maliye'nin takibatına uğrayan Kozan Ofset ve Matbacılık'ın sahibi olduğu öğrenildi. Her iki firma da halen aynı adreste faaliyet gösteriyor.
FİRMALARA JENERATÖR DİRETMESİ
Yüksek Seçim Kurulu, oy pusulalarının basım ihalesi ile ilgili hazırladığı
teknik ve idari şartnamede, firmaların
jeneratörlerinin olmasını şart koştu. Basım işinin gecikmemesi için yapılan bu uygulamada firmalara jeneratör kiralanmasına ise izin verilmedi. Teknik şartnameli kapalı ihale modeli ile yapılan ihalelerin fiyatları yükselttiği bilinirken YSK, ilk ihalede bu modelde karar kıldı. DMO yetkililerinin uyarıları üzerine esnek şartlar ve açık eksiltme yoluyla yapılan ihalede fiyat düşürüldü.
Danıştay'dan YSK'ya yeni üye
Verdiği kararlarla Türkiye'yi geren YSK'nın
Başkanvekili Kırdar Özsoylu'nun boşaltığı koltuğa Danıştay 2. Dairesi Üyesi
Yüksel Öztürk seçildi. YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, Danıştay 15. Daire Başkanlığına seçilerek, eşinin ardından YSK üyeliğinden ayrılmasıyla YSK'nın Danıştay kontenjanından bir üyesi eksilmişti. 1962 yılında
Sinop-Ayancık'da doğan Öztürk,
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1985 yılında
mezun oldu.
Başbakanlık Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür Yardımcılığı, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Öztürk, Cumhurbaşkanı tarafından 21 Haziran 2008 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilmişti.
İstanbul açılımına bile karşı çıktılar
İlk ihalenin rekabet şartlarının oluşmadığı için iptal edilmesinin ardından ikinci ihalede fiyatın yaklaşık 12 kat düşmesinin altında Devlet Malzeme Ofisi'nin YSK'ya yönelik ihale şartnamesini gözden geçirme talebi olduğu ortaya çıktı. Ancak DMO'nun bu talebine karşılık YSK, basım işinin "güvenlik" gerekçesiyle Ankara'da olmasından vaz geçmedi. Oy pusulası zarflarını İstanbul'da bastıklarını söyleyen DMO yetkililerinin, "Pusulaları da İstanbul'daki matbaalarda bastırabiliriz. Firma sayısı fazla olduğu için fiyat da düşer" teklifini reddeden YSK, ihaleye girecek her bir firmanın 4 milyon liralık teminat vermesi şartında da diretti.