Türkiye'de son yıllarda sayılarında büyük artış gözlenen yaban
domuzları yeni bir turizm sektörü oluşturdu: Av turizmi.
Kırsal kesimdeki domuzları avlamak için her yıl yüzlerce turist Türkiye'ye
akın ediyor.
Tarım arazilerini ve köylüleri domuzlardan kurtaran turistler, başta av yapılan köyler olmak üzere
Çevre ve
Orman Bakanlığı, turizm acenteleri ve
otellere döviz bırakıyor.
Farklı turizm sektörü olarak 2002 yılından itibaren yaygınlaşmaya başlayan av turizmi her geçen gün daha çok turistin ilgisini çekmeye başladı.
Turizm acenteleri aracılığıyla ağırlıklı olarak özellikle
Almanya,
Avusturya,
Portekiz ve
Slovenya gibi
Avrupa ülkelerinden gelen avcı turistler, Çevre ve
Orman Bakanlığı Çevre Koruma ve Milli
Parklar Genel Müdürlüğünün belirlediği esaslar doğrultusunda başta
Konya,
Ankara,
Adana ve
Çorum olmak üzere ülke genelinde birçok ilde domuz avlıyor.
Av turizmi sayesinde özellikle dağ köylerinde ekili alanlara zarar veren yaban domuzları turizm sektörüne
destek verir hale getirildi.
Merkez Av Komisyonu'nun tespit ettiği
fiyat tarifesine göre yaptırılan domuz avına katılan turistler, ilk olarak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hesabına avlanma bedeli olarak 650 YTL yatırıyor. Bir turist en fazla 3 domuz avlayabiliyor, bunun dışında vurduğu domuz başına 400 YTL daha ödeme yapıyor. Fiyat tarifesi, avın 'sürek' veya 'bek' olma özelliğine göre değişirken, turistlerce bakanlığın hesabına yatırılan 650 YTL'den 120 YTL'si av yapılan köy tüzel kişiliğine bağışlanıyor. Gündüz yapılması zorunlu olan domuz avı sırasında, Milli Park yetkilisi ve köy tüzel kişiliğini temsilen köy muhtarı, avcı turistlere eşlik ediyor.
Turistlerin özellikle grup halinde yaptıkları domuz avından turizm acenteleri ve oteller de gelir elde ediyor. Genellikle hava yolu ile Ankara'ya buradan da kara yolu ile av yapılacak şehre giden turistler, konaklamak için en az 3 yıldızlı otel şartı arıyor. 3 ila 10 gün otelde kalan turistler, otelde de günlük olarak ortalama 100 dolar harcıyor.
Domuz potansiyeli ve coğrafi konumu nedeniyle av turizminin gözdesi olan Çorum'a turist grupları akın ediyor. Önceki hafta Av Koruma Kurulu tarafından denetimi yapılan domuz avında 3 günde toplam 11 domuz vuran Belçikalı turistlerden sonra şimdi de
İspanyol avcılar geldi. Av tüfekleri ve av köpekleriyle sürek avına katılan avcılar, domuzların yoğun olarak görüldüğü bölgelerde sürülerin peşine düşüyor.
Saatlerce süren çalışmada, yaban domuzlarını belirli bir noktaya doğru toplayıp av yapılıyor. Çorum Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Şube Müdürü Mahmut
Temel, av turizmi kapsamında en son 5 İspanyol avcının Çorum'a gelerek sürek avı yaptığını söyledi.
Dün sona eren av boyunca 12 domuz vurulduğunu açıklayan Temel, bugüne kadar 80'e yakın turistin Çorum'a geldiğini ve bu avcılardan toplam 14 bin 155 dolar gelir elde edildiğini belirtti.
Türkiye'deki vahşi domuzların Avrupa'daki turistlerin ilgisini çektiğini bildiren Temel, "Kendi ülkelerindeki domuzlar neredeyse ehlileşmiş. Ama kırsal bölgelerimizdeki domuzlar tam onların avlamak istediği türden. Önümüzdeki günlerde yeni bir turist grubu Çorum'a gelerek sürek avı yapacak" dedi.