Star gazetesi, Türkiye'den 3 öğrencinin Endonezya'ya üniversiteye okumaya götürüldüğü, ancak istedikleri bölüme yerleştirilmediğini, kötü ortamlarda öğrencilerin barındırıldığını, bu baskıdan Türkiye'ye kendilerini zor attıklarını ve CHP'ye oy vermeleri için Kuran'a el bastırıldığını iddia etti. Ancak Star gazetesinin haberine konu olan 5 iddia da asılsız çıktı.
Gazete, Endonezya devletiyle Gülen hareketinin, bu ülkede 11 Mart adlı üniversiteyi ortak açtığını öne sürdü, halbuki Hizmet hareketiyle irtibatlı bu ülkede bir üniversite bulunmuyor. Star gazetesinin haberinde adı geçen 3 öğrencinin Endonezya'daki devlet üniversitesinin dil hazırlık kursuna gittiği ve bu kursu geçemedikleri ortaya çıktı. Bu üç öğrenciyle birlikte Endonezya'ya giden arkadaşları ise CHP'ye oy vermeleri konusunda Kuran'a el bastırma iddiasını da açıkça yalanladı. "Kendimizi zor attık" diyen üç öğrenciyi ise okuldaki arkadaşları havaalanına gelip toplu bir şekilde Türkiye'ye uğurladı.
ENDONEZYA'DA HİZMET HAREKETİ'NİN ÜNİVERSİTESİ YOK
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra hükümetin Hizmet hareketine karşı tavrının benzerini, hükümet gazeteleri sayfalarında yaklaşık 6 aydır kesintisiz sürdürüyor. Bugüne kadar Hizmet hareketini karalamaya dönük haberlerinin yalan olduğunun ortaya çıkmasına rağmen bu yalanlarını düzeltmek yerine yeni iftiralarına devam ediyorlar. Bunun son örneği Star gazetesinin bugünkü sayısında yer aldı. Endonezya'ya üniversite eğitimi için giden ancak hazırlık kursunu geçemedikleri için geri dönen öğrencileri konuşturup Hizmet'i karalamaya çalışan gazetenin bu haberi de asılsız çıktı. Star gazetesi Endonezya'da bulunan 11 Mart Üniversitesini, Camia'nın Endonezya devleti ile birlikte açtığı üniversite diye sundu ancak ne bu üniversitenin ne de başka bir üniversitenin Hizmet hareketi ile irtibatı bu ülkede bulunmuyor.
YALAN HABERDE SOYADLARI BİLE DOĞRU YAZAMADILAR
Star gazetesi Endonezya'ya üniversite okumaya giden Hüseyin Sadi, Fuat Falaç ve Mehmet Reşat Ülgeç isimli öğrencilerin soy isimlerini bile doğru yazamadı. Haberde verilen isimlerin aslında Hüseyin Sade, Fuat Karakoç ve Mehmet Reşat Gülgeç olduğu ortaya çıktı.
"ÖZELLİKLE DE KUR'AN-I KERİM'E YEMİN ETTİRİLMEYE ÇALIŞILDIĞI BÜYÜK BİR İFTİRADIR"
Star'ın haberinde öğrencilerin söylediği “CHP'ye oy vereceğine Kur'an üzerine yemin etmezsen seni Endonezya'da süründürürüm” iftirasını da Endonezya'da aynı yurtta kalan S.H.Y. ve T.T. ismindeki arkadaşları yalanladı. Arkadaşları 3 genç hakkında “Bizler yazıda adı geçen öğrencilerle beraber Endonezya'ya geldik ve Türkiye'ye dönecekleri zamana kadar aynı yurtta aynı üniversiteye devam ettik. Arkadaşlarımızın baskı gördüğü veya herhangi bir partiye oy vermeye zorlandığı tamamen asılsızdır. Özelliklede Kur'an-ı Kerim'e yemin ettirilmeye çalışıldığı büyük bir iftiradır.” şeklinde konuştu.
"BAŞBAKANA HAKARET EDİLMESİ KONUSU DA YALANDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”
Haberde yer alan, 3 gencin iyi bir üniversite, bölüm ve barınma vaadiyle Endonezya'ya getirildiklerini ancak böyle bir ortamla karşılaşmadıkları iddiasına karşın S.H.Y. ve T.T. “Arkadaşlarımızın Türkiye'ye dönme sebepleri de kendilerinin de bize defalarca ifade ettikleri gibi yabancı bir ülkeye uyum sağlayamama ve yabancı dil öğrenmedeki kendi sorunları olmuştur. Zaten kendileri de dil kursunu bitiremediler." ifadelerini kullandı. Star haberinde 3 gencin Endonezya'da kendilerine Başbakan aleyhine propaganda yapıldığını iddia etmişti ama bu meselenin aslını, Endonezya'da bulunan Türk arkadaşları ortaya çıkarttı. Arkadaşları bu iddialara "Başbakana hakaret edilmesi konusu da yalandan başka bir şey değildir.” diyerek tepkilerinin dile getirdi.
KURGU ORTAYA ÇIKTI
Zaman'ın haberine göre Öğrencilerin “Güç bela da olsak geri döndüm”, “Türkiye'ye dönmek istedik zorluk çıkardılar." demelerinin de tamamen gazetenin gençlerle aralarında yaptıkları kurgu bir ifade olduğu anlaşıldı. Gençlerin, Türkiye'ye sıkıntılı bir şekilde değil Endonezya'daki arkadaşları tarafından havaalanında uğurlanarak yolcu edildiği ve hatıra fotoğrafları bile çektirdikleri öğrenildi.