75 puanın altında kalan okul müdürlerinin görevleri sona erdi. Değerlendirme sonuçlarına göre, Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen, Aktif Eğitim-Sen ve Eğitim-İş gibi sendikalara üye okul müdürlerinin neredeyse tamamı 75 puanın altında kaldı. Yönetici görevlendirme süreci içinde birçok okul müdürü bağlı bulunduğu sendikadan ayrılarak hükümete yakın olan Eğitim-Bir-Sen’e geçmişti. Ayrıca Eğitim-Bir-Sen’in hazırladığı okul müdürü listelerinin ilçe milli eğitim müdürlüklerine iletildiği ve okul müdürlerinin buna göre değerlendirildiği iddia edilmişti. Eğitimciler, dün açıklanan yönetici değerlendirme sonuçlarının bu iddiaları doğrulamış olduğunu belirtti.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, müdürlüğü hak edenlerin görevinin son bulmasını kabul etmediklerini söyleyerek, hak etmeyen müdürlere sırf siyasi yandaşlık üzerinden görevine devam etme hakkının verilmesine dava açacaklarını belirtti. Eğitim-İş İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak da söz konusu yönetici değerlendirme sonuçlarının Eğitim-Bir-Sen’li olmayan okul müdürlerini tasfiye etmek adına yapıldığını dile getirdi. Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe de, yandaş sendikadan olmayan okul müdürlerinin başarısız sayılmasını kınayarak, dava açmak isteyen bütün müdürlere hukukî destek vereceklerini kaydetti. Yönetici değerlendirme sonuçları, adeta kıyıma dönüştü. İstanbul’un Avcılar ilçesinde 27 yıldır müdür olarak görev yapan Aktif Eğitim-Sen üyesi bir öğretmen, okulundan tam puan almasına rağmen ilçe milli eğitim müdürünün kendisine 0 puan verdiğini söyleyerek hakkını yargıda arayacağını dile getirdi.
Zaman'ın haberine göre, İzmir’de Türkiye’nin en başarılı müdürleri görevden el çektirilerek öğretmenliğe verildi. Bunların başında, “Eğitimde Kalite Yönetimi” dalında ödül alan Müdür Emrullah Dikeç geldi. Dikeç’e 30 puan verildi. 2 bin 630 kurs açarak Türkiye rekoru kıran Konak Halk Eğitim Müdürü Yasin Öztürk de 69 puanda bırakılarak başarısız sayıldı ve müdürlüğü elinden alındı. Bir başka mağduriyet de TEOG’da İzmir il birincisi olan Bornova Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nun Müdürü Halil İbrahim Demirel yaşadı. 60 puan alan Demirel, müdürlüğe veda etti. Duruma tepki gösteren Türk Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, “Tecrübe, başarı ve liyakat hiçe sayılmıştır. Bu görevden almalar, hangi kritere göre yapılmıştır? Adeta başarılı okul müdürleri siyasî kıyıma uğramıştır.” dedi.