Hükümetin, kendilerine ‘ayar’ vermeye çalıştığına dikkat çeken TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, “Bir türlü arka bahçesi yapamadıkları örgütümüzü bölerek etkisizleştirmek istiyorlar.” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, taslak bu haliyle yasalaşırsa itiraz için yargıya dahi gidemeyeceklerini söyledi.
Kamu yararı gözetilmediği ve doğal kaynakların tahrip edilip ranta kurban edildiği gerekçesiyle 3. havalimanı, 3. köprü, ‘Ak Saray’ olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi projelere ilişkin açtığı davalarla ön plana çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) yapısını baştan aşağı değiştirecek kanun taslağı hazırlandığı ortaya çıktı. Taslağa göre, TMMOB’nin hazırladığı yönetmelikler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygun görüşü ve onayı alınmadan yayınlanamayacak. Özerk kamusal statüye sahip olma özelliğini kaybedecek olan TMMOB, kamuyu ilgilendiren kritik konularda dava açamaz hale gelecek. Bakanlığın kanun taslağı mimar ve mühendis odaları tarafından tepkiyle karşılandı. Hükümetin, hukuksuzluklara karşı çıkan odaların yetkilerini kısıtlayarak etkisiz hale getirmek istediğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “Taslak yasalaşırsa artık yargıya başvuramayacağız, dava açamayacağız. Kamusal statüye sahip olma özelliğimiz ortadan kaldırılacak. Bu ise Anayasa’ya aykırı.” dedi. Hükümetlerin, yapılan hukuksuzlukların karşısında duran TMMOB ve odaların yetkilerinin kısılarak ortadan kaldırılması için çalıştığını ifade eden Gökçe, bu durumun bütün siyasi iktidarları rahatsız ettiğini ve taslağın bu şekilde yasalaşması halinde bunu dahi yargıya taşıyamayacak hale getirileceklerini söyledi.
HÜKÜMET ODALARDAN İNTİKAM ALIYOR
Hükümetin, Gezi olayları sırasında TMMOB ve bağlı odaların yetkilerinin bir kısmını tırpanladığını hatırlatan Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nedret Durukan, söz konusu kanun taslağını ‘intikam alma’ olarak değerlendirdi. Her ilde şehir odaları kurma doğrultusundaki girişimi manidar bulan Durukan, 25 kişi bir araya gelip şehir odası kurduğunda, şubeler ve temsilcilikler bazında örgütlenen odalarda ciddi bir parçalanmanın doğacağını dile getirdi.
Odaların yetkilerinin kısıtlanması amacıyla hazırlanan yasa taslağının parça parça hayata geçirilmesinin gündemde olduğunu kaydeden Durukan, “Bu taslak tümüyle, halkı aydınlatan ve her ne olursa olsun doğruları söylemeye kararlı olan bir yapının susturulması için hazırlanan bir öneridir. Bu bir intikamdır. Biz de bunları söylemezsek kimler bu mücadeleyi verecek? Bugüne kadar verdiğimiz mücadeleyi daha büyük tehditler altında vereceğimiz anlamına geliyor bu taslak. Özerk yapıyı ortadan kaldırmak istiyorlar.” dedi.
Düzenlemeye göre TMMOB ve bünyesindeki 24 oda, bundan sonra kendi iç işleyişiyle ilgili hazırladıkları yönetmelikleri bakanlığın uygun görüşü ve onayını almadan yayınlayamayacak. Bu maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte kanuna bağlı mevcut yönetmeliklerin en geç 6 ay içerisinde yeniden düzenlenerek bakanlığa sunulması gerekecek. Bu süre bakanlık tarafından 6 ay daha uzatılabilecek. Süre sonunda bakanlık tarafından onaylanmayan yönetmelikler hükümsüz hale gelecek. Taslak düzenlemedeki bir diğer değişikliğe göre, bölgesi içinde kendi mesleği konusunda en az 25 meslek mensubu bulunan il merkezlerinde, her meslek grubu için bir oda kurulacak. Ayrı ayrı kurulan her meslek odası bulunduğu ilin adıyla anılacak.
Hükümet, Gezi olaylarının ardından gece yarısı önergesiyle TMMOB’un ‘harita, plan, etüt ve projelere’ belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devretmişti.ZAMAN