Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'tan çok önemli açıklamalar

Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, yargı gündemine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'tan çok önemli açıklamalar

Selçuk, paralel yapı iddialarının safsata olduğunu belirterek, “ Bu işi bir kişi bitiriyormuş gibi diyorsunuz ki ‘Bu adam paralel yapıya aittir. Bizim aleyhimize, karar verir.' Bu tam anlamıyla saçmalıktır. Hukuk ilkelerine aykırıdır. Yargılama ilkelerine de  aykırıdır. Bilgisizliğin de daniskasıdır.” İfadelerini kullandı.

Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Bugün Televizyonu'nda Erkam Tufan Aytav'ın sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'de hukuk tükendi diyen Selçuk, “Türkiye bir hukuk reformu yaptı. Ama onu istenen noktaya taşıyamadı. Ama buügün iç karartıcı bir manzara karşısındayız.” İfadelerini kullandı. Selçuk, Yargıtay'daki üyelere ‘haşhaşi' demenin hakaret olduğunu vurgulayarak, “Bana edilseydi ben mahkemeye verirdim.” dedi. Yargıçların üzerinde bir baskı olduğunu hem toplumun hem de kendisinin hissettiğini belirten Selçuk, “Eğer bir toplumda yargıçların cesur olması bekleniyorsa o toplumda yargı bağımsız değildir.” şeklinde konuştu. Selçuk, 14 Aralık medyaya darbe operasyonunun 17/25 Aralık'ı unuttturmak için yapıldığı izleniminin kamuoyunda yerleştiğini vurguladı.

“YARGIDA KARARI TEK BİR KİŞİ VERMİYOR, PARALEL SAFSATA”

Paralel yapı safsatasının ülkeye bu duruma götüreceğini kaydeden Selçuk, “Öyle bir sınıflandırma var ki bu Yargıtay'a kadar bulaştı. Bazı insanlar bazı kategorilere konuyor. Yargıtay'daki bir dosyaya bir kişi karar vermiyor. 5 kişi buna karar veriyor. Yargıtaya gelinceye kadar diyelim ki en baştaki kişi dediğiniz gibi o safsatanın içinde olduğunu düşünün, ilk karar veren yargıç. Ki bunu bir Savcı açıyor. Onun da paralel olması lazım. Yargıç karar verirken tek başına vermiyor. Savunma makamı var, İddia makamı var,taraflar var.” İfadelerini kullandı.

Selçuk, “Yargının bir özelliği daha var. Çelişme ilkesi diyorlar ben ona diyalektik ilke diyorum. Siz herhangi bir konuyu yargının önüne  getirdiğiniz zaman hemen karşı tarafa o konuda bilgi vereceksiniz. Karşı tarafın görüşünü almadan karar veremezsiniz. Bu ilke her aşamada yaşanır. Dilekçe verilir karşı taraf cevabını verir. Tanık getirilir karşı taraf gerekeni yapar. Gelen tanık kimdir, gelen tanık  diyelim ki sizsiniz. Hemen sizinle ilgili değerlendirme yapar. Kollektif bir yargılama var. Siz diyorsunuz ki, Sanki bir kişi bu işi bitiriyormuş gibi diyorsunuz ki ‘Bu adam paralel yapıya aittir. Bizim aleyhimize, karar verir.' Bu tam anlamıyla saçmalıktır. Hukuk ilkelerine aykırıdır. Yargılama ilkelerine de  aykırıdır. Bilgisizliğin de daniskasıdır.” İfadelerini kullandı.

“BANA (HAKARET) EDİLSEYDİ, MAHKEMEYE VERİRDİM”

Bir soru üzerine, Yargıtay üyelerine haşhaşi denilerek hakaret edildiğini belirten Selçuk, “Toptan hepsine hakaret ediyor. Disiplinsiz bir nutuk atma hevesi var. Bunu bir türlü disipline edemedik. Kiömseye hakaret etmek serbest değil. Onu hakarete uğrayanlara ve edenlere sorun. Bana edilseydi ben mahkemeye verirdim.” dedi. “Mümkün mü? Cumhurbaşkanı bu.” Sorusu üzerine Selçuk, “Mümkün tabi. En azından tazminat davası açarsınız.” cevabını verdi.

Yargıtay'ın üye sayısının artırılmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Selçuk, “İstinaf mahkemelerini kurarsanız ki kuruyorsunuz. ve bunu iyi çalıştırırsanız. Yargıtayın işi azalır. Bence hiç gerek yoktu. Yargıtay üyelerini ve daire sayısını ne kadar çoğaltırsanız Yargıtay'ın tekliği ilkesini bozarsınız.ilk yargıtay fransada kurulmuştur. Her ülke fransadan esinlenmiştr. Fransız yargıtayında 6 daire 96 başkan ve üye vardır. Bir iş dairesinini kurulması yıllarca fransız yargıtayında tartışılmıştır. Biz bunları hiç ciddiye almıyoruz. Böyle bir yargıtay yeryüzünde yok. Böyle bir yargıtaya yargıtay diyemezsiniz. Adı yargıtay ama özünde yargıtay değldir. Bu son derece tehlikeli bir durum. Durmadan Yargıtay'ın üye sayısı artırılıyor. Amacın ne olduğunu bilmiyorum. İnsanların iç dünyasıyla benim işim yok. Bu şartlarda o yargıtay gerçekten son derece üzücü. Çok önemli bir kurum tam anlamıyla yozlaştırılmıştır. Ne yazık ki böyle bir yozlaştırma bugünkü iktidara nasip olmuştur.” Şeklinde konuştu.

"17 VE 25 ARALIK OPERASYONLARINI ÖRTMEK AMACIYLA BU YAPILDI"

Selçuk, 14 Aralık operasyonuyla ilgili “Önemli olan nokta şu. Ben dosyayı görmedim. Hangi kanıtlara göre davranılmıştır, harekete geçilmiştir, görmedim. Ama şöyle bir izlenimin bırakıldığı gerçek.  ‘17 ve 25 aralık operasyonlarını örtmek amacıyla bu yapıldı.' Bu izlenimin kamuoyunda yerleşmiş olması hem yargı açısından hem de iktidar açısından hiç de güzel olmamıştır. Bu konuda biraz daha duyarlı olmak gerekirdi.” dedi.

 
<< Önceki Haber Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'tan çok önemli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER