- Yargıya teşebbüs tartışmalarının yaşandığı bugünlerde Yargıtay'ın önemli bir kararı ortaya çıktı.
- Yargıtay'a göre yargıyı değil etkilemek, etkilemeye teşebbüs bile suç.
- Bir hemşehrisinin davası için savcıya telkinde bulunan hakime ceza verildi.
17 Aralık operasyonları yargıya müdahale tartışmalarını da beraberinde getirdi. Savcıların kolluk kuvvetlerine emirleri yerine getirilmedi, görev yerleri değiştirdi. Son olarak İzmir'deki soruşturma savcısının hem Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, hem de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından bizzat telefonla arandığı ortaya çıktı.
Son gelişmeler yargıya müdahale tartışmalarını hararetlendirirken Yargıtay'ın emsal teşkil edebilecek bir kararı ortaya çıktı. Yargıtay, yargıyı etkilemeye teşebbüs suçunu cezasız bırakmadı.
Yargıtay kararı 2012'ye ait. Karara konu olan olayda ağır ceza hakimi N.T hakkında ihbarlar yapıldı. İddiaya göre hakim N.T, bir hemşehrisinin davası için devreye girdi başka hakim ve savcılarla görüştü.
İddia Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda incelendi ve soruşturma izni verilerek dava açıldı. Hakim N.T'nin görüştüğü diğer hakim ve savcıların ifadesi alındı. Sonuçta hakim N.T suçlu bulundu ve 12 bin 740 lira ceza verildi.
Temyiz davasına bakan Yargıtay da hakim N.T'yi suçlu buldu. Yargıtay diğer davalar için de emsal olabilecek kararında çok önemli tespitlere yer verdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararına göre , suçun ortaya çıkması için kararın istenildiği şekilde alınmasına gerek yok. Suçun oluşması için teşebbüs bile yeterli.
Yargıtay kararında, "Suçun oluşması için emir verme, baskı veya nüfuz ticareti yapma gibi davranışların gerçekleşmesi ya da hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs edilmesi yeterli görülmüştür." denildi.