Yazar Elif
Şafak,
beraat kararından sonuçtan memnun olduğunu, ancak kendisi üzerinden yapılan tartışmaların aslında
Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi.Türklüğü aşağılamadığını vurgulayan Şafak “yazıya yazı ile karşılık verilir,
silahla değil” dedi. Şafak “Müdahil olma sıfatıyla gelip, dışarıda bulunup, önce sözlü ve ardından fiziki şiddet sergileyen bir grup var” dedi.
NTV canlı yayınına katılan Yazar
Elif Şafak, duruşmaya katılmayı çok istediğini, savunmasını da hazırladığını belirterek “Duruşmaya katılmak benim için bir sorumluluktu da ayrıca ancak yeni
doğum yapmış olmam nedeniyle gidemedim. Mahkeme kararı sevindirici. Televizyondan takip ettim ve
mahkeme dışındaki görüntülere üzüldüm. Bu tür şiddet girişimleri daha önce de yaşandı.
Elif Şafak beraat etti
Müdahil olma sıfatıyla gelip dışarda bulunup, önce sözlü, ardından fiziki şiddet sergileyen bir grup var. Bir ‘iç mihrak’ mantığı var bu insanların. Benim gibi farklı düşünen insanlara böyle bir dil kullanılıyor. “Emperyalistlerle
işbirliği halinde olan aydınlar var” mantığı ve bunun etrafında şekillenen
linç çağrısı var. Türkiye’de potansiyel şiddet çağrısı gözümüzün önünde duruyor” dedi.
Elif Şafak ‘Baba ve Piç’
romanıyla ilgili ‘Türklüğü aşağılama’ iddiasını ise şöyle değerlendirdi: “Türklüğü aşağılama ibaresine tereddütle yaklaşırım. Aslında bu konuda yorumu okur yapar.
Okurun kendisi değerlendirmesini yapar. Yazıya silah muamelesi yapılmaz. Üstelik ben bu kitapla Ermenilerle Türkler arasında yapıcı bir adım atıldığını düşünüyorum. Çok sayıda böyle tepkiler aldım.”
“Davanın olumsuz sonuçlanması halinde yazarlar, sanatçılar, roman yazarken, film çevirirlerken yarattıkları karakterleri sansürlemek zorunda mı kalacaklardı?” diyan Şafak sanat ve edebiyatın siyasetin aşamadığı engelleri aştığına inandığını söyledi.
AB KOMİSYONUNDAN AÇIKLAMA
AB, "yazar Elif Şafak'ın beraat haberinin memnuniyetle karşılandığını" belirterek, Türk
Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesini istedi.
AB
Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krizstina Nagy, günlük olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, yazar Şafak'ın beraat etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
"Buna rağmen ceza kanununun 301. maddesi, ifade özgürlüğüne ciddi bir tehdit oluşturuyor" diyen Nagy, AB standartlarına ulaşılması için bu ve benzeri "muğlak dille kaleme alınmış maddelerin değiştirilmesi gerektiğini" belirtti.
Sözcü Nagy, AB Komisyonunun Türkiye'deki gelişmeleri izlemeyi sürdüreceğini ve kasım ayında yayımlanacak ilerleme raporunda bunlara yer verileceğini sözlerine ekledi.
NTV - AA