Türkiye’yi muhaberat devletine dönüştüreceği, PKK ile müzakerelerin yasal zemine oturtulacağı ifade edilen yasa için MHP milletvekili Özcan Yeniçeri, amaçlardan birinin emniyet istihbaratını istikrarsızlaştırarak MİT’i etkin duruma getirmek olduğunu söyledi. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ise “MİT’e verilen yetki devlet içinde devlet olma anlamına geliyor.” dedi.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, TBMM İçişleri Komisyonu’nda MİT Yasası’nda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edildi. Teklifin bütünü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci madde üzerindeki görüşmeler başladı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay sözlerine, “İnterneti Cemalettin, yargıyı Bekir, istihbaratı Hakan üzerinden kontrol etmek istiyor Başbakan.” diyerek başladı. MİT’in içeride operasyon yapma yetkisinin olmaması gerektiğini vurgulayan Altay bunun devlet içinde yeni bir mekanizma demek olduğunu kaydetti. Altay, “Hâkime vermediğiniz yetkiyi MİT’e veriyorsunuz. Milli irade yetki verdi diye bunu sınırsız kullanamazsınız. Bu yaptığınız yasalar yarın size silah olarak dönecektir. MİT müsteşarını cumhurbaşkanından daha dokunulmaz kılıyorsunuz.” ifadelerini kullandı. Altay’ın “PKK bir terör örgütüdür.” demesi üzerine BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Git bunu Şırnak’ta konuş, alnından öpeyim.” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da tartışmaya katılarak, “PKK terör örgütüdür, kendi vatandaşlarını katletmiştir. Türkiye’nin de egemenlik haklarına kastetmek isteyen bir örgüttür.” dedi. Ardından MİT teklifi üzerinde değerlendirmelerde bulunan Vural, şu ifadeleri kullandı: “Niye 17 Aralık’tan sonra geldi? Çeçenleri öldüren Rus ajanları iade etmek için mi bu yasa çıkarılıyor? Oslo ve İmralı görüşmeleri Anayasa’ya aykırı yapılmıştır. Bunlar meşrulaştırılmak isteniyor. İrtibat kurulur deniyor; irtibat dediğiniz nedir?” Vural, iktidarı darbeci olmakla ve Reza Zarrab’ı kurtarmak için kanun çıkartmakla suçladı.
TEKLİF, KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ
TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülen 15 maddelik MİT yasa teklifi dün gece ilerleyen saatlerde kabul edildi. AK Parti tarafından verilen 9 önergeyle teklif maddeleri üzerinde değişikliğe gidildi. Teklifin 3. maddesinde dikkat çekici bir düzenleme yapıldı. Önergeyle, “Yetkili ve görevli mahkeme 26. maddeye göre Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’dir.” ibaresi yerine, “Yetkili ve görevli hâkim HSYK tarafınca belirlenen ağır ceza mahkemesinin üyesidir.” yazıldı. Bu değişiklikle MİT dinlemesine tek hâkim onayı getirildi. Böylece, ağır ceza mahkemelerinden oybirliğiyle alınması gereken onay kararı yerine, tek hâkim kararı yeterli olacak.
Teklifteki birinci maddenin ikinci fıkrasındaki “Devletin güvenliği ile ilgili, sınır ötesi görevler hariç olmak üzere” şeklindeki cümle, “Milli İstihbarat Teşkilatı’na bu görevler dışında görev verilemez.” şeklinde değiştirildi. Bu değişiklikle, MİT’in yurtdışı operasyon yapmasına ilişkin açık ifadeler tekliften çıkartılmış oldu. Fakat, ‘Bakanlar Kurulu’nun verdiği her türlü görevi yapar’ ifadesiyle, yine yurtdışı operasyonların önü açılmış oluyor. Sorumluluk siyasi iradeye yükleniyor.
BASINA CEZA 12 YILDAN 9 YILA ÇEKİLDİ
AK Parti tarafından 8. maddeye verilen önergeyle, MİT belgelerini yayınlayanlar hakkındaki 3 yıldan 12 yıla kadar öngörülen hapis cezasında da indirime gidildi. Ceza önergeyle, 3-9 yıla indirildi ancak cezanın alt sınırı üç yıl olarak kalıp 2 yıla indirilmediği için medya patronlarına ve medyaya hükmün açıklanması yoluyla erteleme yolu da açılmıyor.