Tünelden geçiş
ücretleri, tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirlendi.
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünce (DLH) yürütülen projede,
ihale aşamasına gelindi.
İstanbul Boğazı'nda, 2004 yılı
Mayıs ayında kamuoyunda
Marmaray olarak bilinen Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatının başlamasının ardından,
demir yolu
tüneline ek olarak, Boğaz geçişindeki kara yolu trafiğini rahatlatacak kara yolu tünelinin yapımı için çalışma başlatıldı.
PROJENİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Denizin altından iki kıtayı birleştirecek kara yolu tünelinin, Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçirilmesine karar verildi. Bunun için uluslararası ihaleye çıkıldı. Ocak 2008'de gerçekleştirilmesi öngörülen ihale, firmaların jeoteknik çalışmalarının uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve daha rekabetçi bir ortamın sağlanması amacıyla 17
Mart 2008 tarihine ertelendi.
Ulaştırma Bakanlığı, şartname satın alan firmalara birer zeyilname göndererek, projenin kapsamına bazı uzantılı yollar ile kavşakların da dahil edildiğini bildirdi.
Bakanlık ayrıca, projenin kapsamının genişletilmesi nedeniyle daha önce tek yön için 3, çift yönlü ise 6 dolar olarak belirlenen tünelden geçiş ücretlerini de maksimum tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirledi. Zeyilnamede, yeni ücretler de firmalara iletildi.
Öte yandan, ihaleye katılmak için
yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda firmanın şartname satın aldığı, ihaleye büyük ilgi gösterildiği öğrenildi. Bugüne kadar 15 dolayında firmanın şartname satın aldığı, ihaleye en az 6 ortak girişimin
teklif vermesinin beklendiği ifade edildi. İhaleyi, fizibilite, yatırım ve
işletme süresi yönünden en iyi teklifi veren firmanın kazanması öngörülüyor.
Projenin, işe başlanılmasından itibaren 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
İKİ KATLI VE İKİŞER ŞERİTLİ
Proje,
Avrupa yakasında,
Florya-
Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkinden başlayarak,
Anadolu tarafında
Ankara Devlet Yolu'nun
Göztepe Kavşağı mevkinde bitecek.
Boğaz'ın altından geçen tünelli bölüm, iki katlı ve ikişer şeritli olacak. Katlardan birisi giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek. Ağır vasıtalar ise tüneli kullanamayacak.
Proje, denizin altından geçen yaklaşık 3.3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak 2.1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5.4 kilometre uzunluğunda tünelden oluşacak. Proje kapsamında ayrıca, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası da bulunacak.
Projeyle araçlar, İstanbul'un Anadolu yakasında yoğunluk olan noktadan tünele girerek, Avrupa yakasında belirli bir noktaya çıkacak. Böylece İstanbul'un şehir içi trafiğinin de azaltılması hedefleniyor.
AA