12
Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumunun ardından Yüksek Askeri
Şura (
YAŞ) kararları veya yargı denetimine kapalı işlemlerle Türk Silahlı
Kuvvetlerden (
TSK) ilişiği kesilenlere
emeklilik ya da kamuda istihdam olanağı getiren ''Sözleşmeli
Erbaş ve Er Kanunu''nun
Mart ayında yürürlüğe girmesiyle
Milli Savunma Bakanlığı'na müracaat eden eski
subay ve
astsubaylar haklarına tek tek kavuşuyor.
Farklı kurumlarda işe başlatılan, ancak TSK kadrosunda görülen eski subay ve astsubaylara,
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kimliği ile silahları ve pasaportları verildi.
Hakları iade edilen eski subay ve astsubayları en çok mutlu eden ise yıllar sonra da olsa orduevlerine adım atmaları oldu.
''Disiplinsizlik' gerekçesiyle TSK'dan uzaklaştırılan
Adanalı Kerim Akçakoyun (48), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Eylül 1980'de TSK'da astsubay olarak göreve başladığını daha sonra subaylık sınavını kazanarak 17 yıl subay olarak görevine devam ettiğini söyledi.
16 Haziran 1998'de, 'disiplinsizlik' gerekçesiyle YAŞ kararıyla ordudan uzaklaştırıldığını anlatan Akçakoyun, 13 yıl aradan sonra çıkarılan kanundan yararlandığını ve uzun aradan sonra ilk kez orduevine girmenin onurunu yaşadığını söyledi. Akçakoyun, ''Askeri kimliğimiz, pasaportumuz ve silahımız verildi. Hükümetimize ve
yasayı çıkaranlara çok teşekkür ediyorum. Yıllar sonra da olsa haklarımızın iade edilmesi bizleri onure etti'' dedi.
Kendisinin emeklilik talebinde bulunduğunu belirten Akçakoyun, uygulamada bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Yasa bizi, TSK'dan uzaklaştırıldığımız tarihten yasanın çıktığı tarihe kadar çalışmış olarak gösteriyor. Ancak, şu ana kadar bu dönemlere ait
ekonomik anlamda hiç bir hakkımızı alamadık. Geçmişe dönük maaşlarımızı da alamadık.
Kanunun bize verdiği hakları istiyoruz. Sadece kanunda 'ayrıldığı tarihten yasanın çıktığa tarihe kadar emekli olanlara emekli
ikramiyesi ödenir 'ibaresi var. Ben ayrılalı 13 yıl oldu. Yıpranmayla beraber 21 yılı buluyor. Devletimiz bana sadece 9 yıllık ikramiye verecek'' dedi.
Geçmiş yıllarda çıkarılan yasalarda hakların tamamen iade edildiğini belirten Akçakoyun, ''1960 darbesinde Silahlı Kuvvetler'den uzaklaştırılan personele, tüm hakları, maaşları faiziyle geri ödendi. 1980 darbesinden sonra görevden uzaklaştırılan eğitim kadrosundaki öğretmenler çıkan bir kanunla geriye dönük maaşlarını aldı. Ben 13 yıllık bir mağduriyetin karşılığını istiyorum'' diye konuştu.
Kendilerine verilen TSK kimliğinde ayrıldıkları tarihteki rütbelerinin yazıldığına dikkati çeken Akçakoyun, ''Bazı arkadaşlarımızın öğrencileri bile
yarbay ve binbaşı rütbesine ulaşmışken onların kimliklerinde ayrıldığı rütbesi yazıyor. Buradaki sıkıntılar da giderilmeli'' diye konuştu.
-ESKİ HAVA ASTSUBAYI DEFTERDARLIKTA GÖREVİNE DEVAM EDECEK-
Eski Hava Astsubay Ömer Faruk Setrek (48) ise 1979 yılında
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda göreve başladığını,
Kayseri ve Merzifon'da çalıştıktan sonra 30
Ağustos 1990'da YAŞ kararıyla 'disiplinsizlik' gerekçesiyle ordudan atıldığını anlattı.
Yeni çıkan kanunla yaşamlarının değiştiğini vurgulayan Setrek,
düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür etti. En verimli olduğu dönemde görevinden uzaklaştırıldığını, yıllardır TSK'dan ayrılmanın üzüntüsünü yaşadığını vurgulayan Setrek, devlete yarım kalan
hizmet borcunu yeni atandığı Adana Defterdarlığı'nda tamamlayacağını kaydetti.
Yasada olmasına rağmen uygulamada henüz hayata geçirilmeyen haklarının olduğunu Setrek, ''Geriye dönük maaşlarımız,
OYAK primleri ve emeklilik konusundaki belirsizlik giderilmeli. TSK'dan ayrıldıktan sonra sıkıntılı günler geçiren arkadaşlar emekli sandığındaki parasını çekmek zorunda kaldılar. Yasadan sonra emekli olmak istediklerinde ise 50 bin liraya kadar borçları çıkarılıyor. Bu arkadaşlarımız için de düzenleme yapılmalı'' dedi.
-HAKLARI VERİLMEYEN GİZLİ MAĞDURLAR VAR-
1998 yılında YAŞ kararıyla TSK ile ilişiği kesilen eski Jandarma Astsubay Alattin Yalçın (41) ise yeni düzenlemeden sonra Adana Defterdarlığı'na tayininin çıktığını ifade etti.
Henüz görevinin ne olacağının netleşmediğini kaydeden Yalçın, kendilerine verilen hakların gizli YAŞ mağdurlarına da verilmesini istedi.
Yalçın, ''TSK'da gizli YAŞ denilen, yargı kararı olmadan, birlik komutanın teklifi, kuvvet komutanın kabulü, bakanın onayıyla, YAŞ kararı olmadan uzaklaştırılan yaklaşık 500 kişi daha var. Onlara da hakları iade edilmeli'' diye konuştu.