Bakanlık,
otobüs firmalarından Ocak ayına kadar gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü
Talat Aydın, şehirlerarası yolcu otobüslerinde yapılan sesli ve görsel yayınların şekli konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti.
Bunun üzerine bu konuda bir çalışma başlattıklarını kaydeden Aydın, şehirlerarası yolcu otobüslerindeki sesli ve görsel yayınların, uçaklardaki gibi bireyselleştirilmesini istediklerini ifade etti.
Bazı yolcuların gece yolculuğu sırasındaki yayınların tek bir ekrandan ve yüksek sesle yapılması nedeniyle uyuyamadığı, bazı yolcuların ise ani ses yükselmeleri nedeniyle irkilerek uyandığını Bakanlığa ilettiğini anlatan Aydın, otobüs içindeki yayınları izlemek isteyen yolcuların kulaklıklar aracılığı ile izleyebilmesine olanak sağlanacağını belirtti.
Aydın, otobüs firmaları ile otobüs üreticisi firmalara birer yazı gönderdiklerini ve mevcut otobüslerdeki yayın sisteminin bireysel izlemelere olanaklı hale getirilmesini, bundan sonra üretilecek otobüslerin de buna uygun dizayn edilmesini istediklerini bildirdi.
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın,
Ulaştırma Bakanlığının Ocak ayından itibaren uygulamayı zorunlu hale getirmeyi planladıklarını, bu nedenle otobüs firmalarından bu tarihe kadar gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediklerini kaydetti.
OTOBÜS FİRMALARININ SAYISINDA AZALMA
Öte yandan, Karayolu Taşımacılık Kanunu ve arkasından yayımlanan yönetmeliğin ardından şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında sektörde değişimler yaşanmaya başlandı.
Yönetmeliğe gÖre, yolcu taşımacılığı için öngörülen mali yeterlilikleri taşımayan bazı otobüs firmaları kendiliğinden, bazıları ise Bakanlık tarafından kapatıldı.
Talat Aydın, şehirlerarası düzenli yolcu taşımacılığı yapan şirket sayısının 566'dan 436'ya düştüğünü, istenilen şartları taşımayan firmaların otomasyon sistemiyle güncel olarak izlendiğini belirtti. Aydın, ''Artık, bu alanda
tabela şirketi kalmadı'' dedi.
AA