Hemşehrileri kayırmak, makam düşkünlüğü ve ‘bu kadar maaşa bu kadar iş’ anlayışı da yolsuzluğun gerekçeleri.
Sayıştay Uzman Denetçisi Kemal Özsemerci, Türkiye'de yolsuzluğun kültürel gerekçeleri üzerine bir çalışma yaptı. Ortaya çıkan sonuç, bazı toplumsal değerlerin bürokratik kurallar ve kamu çıkarlarının üstünde sayıldığını, maddi olmayan yolsuzluk yöntemleri yarattığını gösteriyor.Çalışmada, bürokratları suça iten gerekçeler içinde ‘çıkarcılık’ da sayıldı.
Bürokratlar, hemşehrilerine ayrıcalık yaparak itibar sağlıyor. Bürokrat partisine üye kişilerin yasadışı işlerine göz yumarak, üst makamlara ulaşmaya çalışıyor. Maddi bir kazancı olmayan bürokrat bu şekilde yolsuzluk yaparak, kamu çıkarı için değil, şahsi çıkarı için çalışıyor ve suç işliyor.
Makam düşkünlüğü
Çalışmaya göre, ‘makam düşkünlüğü’ de Türkiye'deki yolsuzluk yötemleri arasında yer alıyor. Makam hırsına tutulan bir kamu görevlisinin ‘bütün düşünce ve kabiliyetini kamu yararı yerine amirlerinin teveccühünü kazanmak için harcaması’ bu yolsuzluğun yansıması.Bürokrat koltuğunu korumak için hukuka ve etik ilkelere aykırı hareket ederek söz konusu suçu işliyor.
Meslek taassubu
Bir başka yolsuzluk yöntemi ise ‘meslek taassubu’. Bu yolsuzluk, bürokratların kendi kurumu dışındakileri küçümsemesi ve dışlaması olarak kendisini gösteriyor.
Bürokrat kendisini üstün görerek vatandaşı eziyor, vatandaşı hakkını aramaktan bile yoksun bırakıyor. Meslek taassubu, ‘kol kırılır yen için de kalır’ düşüncesiyle, kurumların iç denetimini de etkisiz hale getiriyor ve yolsuzluğa neden oluyor.Özsemerci, ‘bu kadar maaşa bu kadar iş’ anlayışını da yolsuzluk yöntemleri arasında saydı.
Politikacıların bu anlayışa zemin hazırladığını belirten Özsemerci, kamu kurumlarının geçim kapısı sayıldığını,
hizmet yerleri olarak görülmediğine dikkat çekti.
CNN TÜRK